Elképesztő: teljesen automatizálta a vertikális növénytermesztést egy kínai vállalat

Elképesztő: teljesen automatizálta a vertikális növénytermesztést egy kínai vállalat

A Sananbio nevű kínai, kontrollált növénytermesztéssel (indoor farming) foglalkozó technológiai szolgáltató piacra dobta az Uplift nevet viselő, automatizált vertikális gazdálkodási rendszerét. A rendszer a gyártó szerint teljesen önállóan el tudja végezni a vetési, átültetési, betakarítási és növényszállítási feladatokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Future Farming adott hírt róla, hogy a kínai Sananbio bejelentette, a világon mindenütt elérhetővé tette az emberi közreműködést nem igénylő, teljesen automata vertikális gazdálkodási rendszerét, az Upliftet. A rendszer robotikus komponensek és szállítószalagok segítségével teljesen automatizálja a vetési, átültetési, betakarítási és szállítási folyamatokat, valamint a rendszer tisztítását is. A Sananbio 18 hónapig tesztelte és finomhangolta a technológiát, amelyet most mindenki számára megvásárolhatóvá tett.

Elég a vetőmagokat az ültetőberendezésbe szórnunk, és aztán már semmi mást nem kell tennünk, néhány napon belül pedig friss zöldségeink lesznek

- mondta Csan Cso, a Sananbio társalapítója és vezérigazgatója.

Csan Cso elmondta, hogy az Uplift egy 5 ezer négyzetméteres területen naponta 6-8 tonnányi friss leveles zöldséget képes megtermelni. A vezérigazgató állítása szerint az Uplift rendszer hatszor annyi termést garantál, mint egy azonos alapterületű, hat szinten növényeket termesztő kontrollált növénytermesztő egység. Ez a nagyobb terméshozam egyben alacsonyabb költségekkel is jár, ami pedig azt hozza magával, hogy a technológia több ember számára lesz megfizethető. Ez utóbbi azért lehet nagyon komoly előrelépés, mivel a kontrollált növénytermesztés elterjedésének jobbára még mindig a technológia magas költségei vetnek gátat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fejlesztettük a vízkeringető rendszerünket is, így a növények a felhasznált víz 60%-át fel tudják használni, a maradék 40%-ot pedig vissza tudjuk forgatni a rendszerbe újbóli felhasználásra. Ez pedig nagyon fontos lehet a Föld azon területein, amelyek vízhiánnyal és a mezőgazdaság számára kedvezőtlen körülményekkel kénytelenek szembenézni

- tette hozzá Csan Cso.

Az Uplift a Plantkeeper nevű, szabadalmaztatott kontrollált növénytermesztési rendszert használja a környezeti tényezők megfigyelésére és irányítására. Így az egység üzemeltetői valós idejű információkkal rendelkezhetnek a termesztett növények állapotáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?