
Nem lehet tervezni - súlyos gondra mutatott rá a magyar növénytermesztő
Bata Mátéval, a Kornfarm Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki közel 800-850 hektáron folytat növénytermesztést.
A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték.
A spárga jellemzői és felhasználása
Európában a spárga tudatos termesztése több évszázados múltra tekint vissza, a keresztes hadjáratokból visszatérők is hoztak magukkal spárgamagokat. A 16-17. századtól kezdve jelent meg mint termesztett kerti növény. Üzemi méretű termesztése az egyes földrészeken alig több mint 100 éve kezdődött el. A spárga, területét illetően, nem mondható jelentős zöldségnövénynek, de Európa egyes országaiban, újabban Japánban, Hongkongban, Szingapúrban is igen kedvelt, ezért kiváló exportnövény. Már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a spárga, sokszor visszaköszön szezonálisan az étlapokon is. A zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak.
Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát. Érdemes is lenne fogyasztani, hiszen mindeamellett, hogy ízletes, a növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma pedig jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban mindössze 4 gramm szénhidrát van.
A spárga termesztése és ápolása
A spárgát nehezebb magról előnevelni, ezért ajánlott, hogy 1 éves spárga gyöktörzseket szerezzünk be, amik lényegében a növény gyökerei. Ezeket egy földmélyedésbe kell ültetni széttárt gyökerekkel, majd a mélyedést a növény fejlődésével fokozatosan fel kell tölteni - kialakíthatunk körülötte egy kiemelt ágyást vagy bakhátat is. A magról nevelt spárga sajnos 3 évig várathat magára, amíg szüretelni lehet, azonban ez a legolcsóbb módja a termesztésnek, ám ma már itthon is be lehet szerezni spárgatermesztőktől előnevelt növényt, így meggyorsíthatjuk a folyamatot. Az első 3 évben tehát felkészítjük a növényt a megfelelő érettségre a begyűjtéshez. Az ápolási munkákra viszont ez alatt az idő alatt is komoly hangsúlyt kell fektetni: gyomirtás, 5-6 alkalommal locsolás, N (nitrogén) fejtrágyázás, védekezés a kártevők és a kórokozók ellen - mint például a spárgarozsda, spárgalégy és spárgabogár. Egy négytagú családra vetítve nagyjából 10 tő spárga fedezi az éves mennyiséget, vagy két zacskó spárgamag.
A spárga tápanyagigényes zöldség, ezért a talaj felszínét szükséges rendszeresen jó minőségű humusszal, komposzttal vagy műtrágyával feltölteni. A gyomok féken tartása, valamint a nedvesség megtartása érdekében válasszunk természetes védekezési módot, például talajtakarót szalmából. A jó vízáteresztő képességű, laza virágföld is elengedhetetlen, hogy a növény gyökere is jól tudjon fejlődni. A tápanyag-utánpótlásról azonban semmiképpen se feledkezzünk meg: a termő spárgát minden harmadik évben szerves trágyázni szükséges. A spárga a szedés időszakában és az azt követő vegetációs időszakban is rendszeres öntözést kíván: 400 mm vizet fogyaszt a tenyészidőszak alatt.
Bata Mátéval, a Kornfarm Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki közel 800-850 hektáron folytat növénytermesztést.
Háttérbeszélgetést tartott a ragadós száj- és körömfájás járvány hazai helyzetét illetően az Agrárminisztérium és a Nébih.
Engedélyezte az Európai Unió, hogy a haszonállatok takarmányában használják az L-arginint, amely a fehérjék építőeleme.
Csökkenőben a búza vetésterülete Ukrajnában, a kukoricánál és az olajos növényeknél erős növekedést lehetett megfigyelni.
A szakértők szerint az amerikai mezőgazdasági minisztérium elszalasztott egy lehetőséget a közegészség védelmére.
Az utóbbi évek szélsőséges időjárási eseményei, az aszályos nyarak, a szokatlanul enyhe telek és a szórványosan, ám hirtelen lehulló csapadék egyre érezhetőbb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra.
Változatlanul nagy a bizonytalanság a várható hazai vetésterület kapcsán
A termesztés során adódó időjárási szélsőségek, mint a fagykár, aszály, jégeső, vagy egy vegyszeres kezelés következtében fellépő terhelés, komoly termésveszteséget okozhatnak.
A Sole-Mizo Zrt. hat Mizo márkaterméke szerezte már meg a KMÉ-védjegyet, amely a kiemelkedő minőség garanciája a fogyasztók számára.