
Nem lehet tervezni - súlyos gondra mutatott rá a magyar növénytermesztő
Bata Mátéval, a Kornfarm Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki közel 800-850 hektáron folytat növénytermesztést.
A petrezselyem ősalakjai a Földközi-tenger környékén, Spanyolországtól egészen Görögországig szinte mindenütt megtalálhatók, de még Algériában is előfordulnak. Nem tartozik a nagy felületen termesztett zöldségnövények közé, Magyarországon nagyjából 2500 és 3500 hektárra tehető a vetésterülete. A hazai konyha egyik kedvelt, hagyományos fűszernövénye. Leginkább ételízesítőként használják, önálló ételt nem igazán készítenek belőle.
A petrezselyem termesztése és ápolása
Lehet szabad földön termeszteni, de lehet hajtatni is a petrezselymet. Magtermesztése jelentős, melynek területe évenként 200-300 hektár között változhat. Megéri fogyasztani, hiszen a levele nagy mennyiségben tartalmaz C-és B-vitamint, de ásványi anyagokban is gazdag. Ezen kívül található még benne vas, foszfor és kalcium is. A petrezselyem termesztés során oda kell figyelni rá, a hőmérsékleti optimuma 16±7 °C, a csírázási minimum 2–3 °C, az optimum pedig 23 °C. Jó hír lehet, hogy hidegtűrő növényről van szó, a kifejlett növény akár -10, - 20 fokos hideget is elvisel. A petrezselyem fényigénye közepes, az árnyékot is tűri. Mivel hosszúnappalos növény, az első évben csak ritkán szökik magszárba. Olcsón és könnyen hajtható, köszönhetően a közepes fényigényének. Vízigénye nagy, azonban kevesebbet kell öntözni, hiszen a vizet mélyről veszi fel és gazdaságosan hasznosítja. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a kezdeti növekedés és csírázás idején sok vizet igényel, mivel ebben az időszakban még fejletlen a gyökérzet. Éppen ezért a keléskor és utána is nagyon érzékeny a szárazságra. Magyarország éghajlati viszonyai kedvezőek a szabadföldi termesztésére, a fényviszonyok és a hőmérséklet is ideális számára. Főleg úgy, hogy a telet is képes átvészeli a hidegtűrő képessége miatt. A csapadék viszont már sokszor kevés, ezért az öntözés fontos lehet. A talajt tekintve a petrezselyem nem szereti a szikes, köves talajokat, de ugyan ez a helyzet a futóhomokkal és a sekély termőrétegű, illetve nagyon kötött talajokkal is. A meszes, laza talajokat kedveli leginkább, a legnagyobb hozamot pedig a humuszban gazdag, mélyrétegű talajokon lehet várni.
A petrezselyem betegségei
A petrezselymet leginkább a lisztharmat támadhatja meg, melyet úgy lehet felismerni, hogy a növényen fehér vagy szürkés, porszerű foltok jelennek meg. Nem szép látvány, de csak ritka esetben okozza a növények elhalását, de káros hatással van rájuk és gyengítheti is őket. Mindemellett a gyomlálás is fontos, de lehetőleg ne gyomirtót ne vessünk be, egyszerűen csak húzzuk ki kézzel őket. A levéltetvek is okozhatnak fejtörést, melyek, ha megjelennek, szintén nem tanácsos rögtön vegyszerért nyúlni, le lehet mosni vízzel, és be lehet vetni házi praktikát is, például: 0,5 l vízben 2 evőkanál ecetet, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál szappant vagy mosogatószert elkeverve egyszerű permetezőszer hozható létre.
Bata Mátéval, a Kornfarm Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki közel 800-850 hektáron folytat növénytermesztést.
Háttérbeszélgetést tartott a ragadós száj- és körömfájás járvány hazai helyzetét illetően az Agrárminisztérium és a Nébih.
Engedélyezte az Európai Unió, hogy a haszonállatok takarmányában használják az L-arginint, amely a fehérjék építőeleme.
Csökkenőben a búza vetésterülete Ukrajnában, a kukoricánál és az olajos növényeknél erős növekedést lehetett megfigyelni.
A szakértők szerint az amerikai mezőgazdasági minisztérium elszalasztott egy lehetőséget a közegészség védelmére.
Az utóbbi évek szélsőséges időjárási eseményei, az aszályos nyarak, a szokatlanul enyhe telek és a szórványosan, ám hirtelen lehulló csapadék egyre érezhetőbb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra.
Változatlanul nagy a bizonytalanság a várható hazai vetésterület kapcsán
A termesztés során adódó időjárási szélsőségek, mint a fagykár, aszály, jégeső, vagy egy vegyszeres kezelés következtében fellépő terhelés, komoly termésveszteséget okozhatnak.
A Sole-Mizo Zrt. hat Mizo márkaterméke szerezte már meg a KMÉ-védjegyet, amely a kiemelkedő minőség garanciája a fogyasztók számára.