Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2020 áprilisában a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem (amelynek jogutódja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa) által létrehozott konzorcium a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívásának keretében támogatást nyert „Determináns, hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása emészthető táplálóanyag alapon, in line eljárással az immunkompetencia javításával” című projektjavaslatára, mely idén zárult. A kutatás-fejlesztési tevékenység a vállalat újszászi, nagyigmándi és zalacsébi telephelyén, valamint a MATE Kaposvári Campusán valósult meg - írja közleményében a Bonafarm Csoport.
A programban a MATE modellvizsgálatokban értékelte a korai takarmányozási módszereket, valamint anyagcsere-vizsgálatokat végzett a pecsenyekacsák lizinszükségletének meghatározására és a szemes gabona etethetőségének felmérésére. Ezen vizsgálatok eredményeire alapozva a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. telepi vizsgálatokban dolgozta ki azokat a takarmányozási rendszereket, melyek hozzájárulnak a fenntartható pecsenyekacsa- és brojlercsirke-hízlaláshoz. A vizsgálatok eredményei alapján a korai takarmányozási módszerek közül a treonin egyszeri, in ovo vagy hydrogéllel történő biztosítása, valamint a prestarter takarmányok etetése kedvező hatású a kacsák és a brojlerek esetében. A kutatási eredmények alapján a szemes gabona kiegészítés az indító fázisban 5%, a befejező fázisban 10% részarányban javasolható a pecsenyekacsák hizlalása során, mert alkalmazásával a takarmányértékesítés javulása és a takarmányozási költségek csökkenése várható.
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a projekt során kidolgozta a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológia (in-line NIR) alkalmazásának azt a módszerét, mely révén megvalósulhatott a precíziós takarmányozáshoz kapcsolódó gyártás. Az alapanyagvonalba és a keverőtérbe beépített in-line NIR eszközök a valós idejű adatok szolgáltatásával lehetővé teszik a takarmányreceptúrák optimalizálását az alapanyagok valós tápértéktartalmának megfelelően, növelve ezzel a takarmányok minőségét, valamint a gyártás hatékonyságát.
A projekt során született eredmények hozzájárulnak a meghatározó hiperintenzív baromfihús-termelő fajok (kacsa, brojlercsirke) takarmányozási hatékonyságának javításához, az immunkompetencia javítása révén a gyógyszerfelhasználás csökkentéséhez, és ezáltal az élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentesebb baromfihús előállításához.