Nagy dobásra készül a MATE: ilyen gépeket szabadítana a magyar földekre

Nagy dobásra készül a MATE: ilyen gépeket szabadítana a magyar földekre

agrarszektor.hu
588,3 millió forint vissza nem térítendő támogatás révén fejleszt mesterséges intelligencián alapuló precíziós hígtrágya-kijuttatási technológiát az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) alkotta konzorcium. A projekt legfőbb célja egy olyan precíziós kijuttatási technológia fejlesztése, amely leköveti a mezőgazdasági terület térbeli változatosságát, valamint a talaj aktuális tápanyag-ellátottságának és a növényállomány igényének megfelelő mennyiségű hígtrágyát képes kijuttatni a környezetbe - derült ki az egyetem közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Napjaink egyik legfontosabb feladata az, hogy az élelmiszer-alapanyagokat a korszerű mezőgazdasági technológiák fejlesztése és alkalmazása révén úgy állítsuk elő, hogy közben a környezetterhelést minél alacsonyabban tartsuk, ha pedig kijuttatunk valamit, azt patikamérlegen tegyük meg. Célunk a jelenlegi fejlesztéssel is éppen ez, amely jelentős hozzájárulást jelent a hazai mezőgépipar teljesítményének növekedéséhez is

- emelte ki Szabó István, a MATE Műszaki Intézet igazgatója a GINOP Plusz-projekt nyitó sajtótájékoztatóján Gödöllőn.

Ahhoz, hogy a GINOP_Plusz-2.1.1-21-2022-00175 projekt célja megvalósítható legyen, a kijuttatás teljes technológiai sorának rendszerszintű átalakítása és fejlesztése szükséges. Mint azt Ferencz Géza, az Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. ügyvezetője kiemelte, ennek technológiai szempontból egyik fontos előfeltétele az, hogy a folyékony és szilárd fázist egyaránt tartalmazó hígtrágyát homogenizálni kell. Ebből következően a projekt egyik célja egy autonóm mozgású, úszóplatformos hígtrágya-homogenizáló fejlesztése.

Ezen túl nyomon kell követni a szállítmányokat is, majd a kijuttatást is differenciáltan, precíziós eszközök révén kell megvalósítani. Ily módon a projekt másik fontos célja egy precíziós hígtrágya-kijuttató tartálykocsi fejlesztése. A projekt keretében kidolgozott technológia révén megfizethető áron lehet majd kontrollálni a töltési és ürítési helyszíneket, mennyiségeket és szállítási útvonalat, a precíziós kijuttatás pedig lehetővé teszi a termesztett növények optimális tápanyag ellátását, a környezetterhelés minimalizálása mellett

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?