Új segítség a gazdáknak: munkára fogják a mesterséges intelligenciát

Új segítség a gazdáknak: munkára fogják a mesterséges intelligenciát

agrarszektor.hu
Az elmúlt években különféle mesterséges intelligencia által működtetett mezőgazdasági eszközök jelentek meg a piacon. Sokan közülük a gyomirtó szerek alkalmazására helyezik a fókuszt: a John Deere márkájú berendezéseket gyártó Deere & Co. most például egy speciális szórókeretet dobott a piacra, amely több tucat kamerával és egy grafikus processzorral van felszerelve, amely képes azonosítani egyes gyomnövényeket. Hasonló célra egy kanadai starup mesterséges intelligenciával vezérelt drónokat használ.

A Deere egy közleményében elmondta, hogy az eddigi 2024-es eredmények azt mutatják, hogy az ügynevezett „See & Spray” technológiája átlagosan közel 59%-kal csökkentette a gyomirtó szerek használatát - írja a bloomberg. Ennek ellenére a technológiát még széles körben el kell fogadtatni - mutat rá Christopher Ciolino, a Bloomberg Intelligence elemzője.

Úgy gondolom, hogy még nincs elég adat ahhoz, hogy értelmes következtetéseket vonjunk le

- mondta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is látni kell, hogyan működik a mesterséges intelligencia a gyakorlatban. Tapasztalatok szerint azonban a gazdálkodók hajlandóságot mutattak az új dolgok befogadására, ilyenek voltak a drónok és a genetikailag módosított vetőmagok is. A gazdaságok pedig egyre inkább automatizáltak: a felsőbb kategóriás traktorokat sok esetben már vezetni sem kell. A precíziót egyúttal a permetezésbe is be lehet vonni, hiszen segítségével kevesebbet használhatnak belőle, ami kevesebb elfolyást és járulékos veszteségeket jelentene a gazdálkodóknak és az élővilágnak egyaránt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 24. 05:58