Ne várj tovább! Most még megszabadulhatsz a veszélyes kártevőktől

agrarszektor.hu
A hirtelen jött felmelegedés, és a gyakran 15-20 fokos nappali hőmérsékletek miatt idén sokkal fontosabb időben elvégezni a lemosó permetezést. A szokatlanul meleg idő miatt a növények nyugalmi állapota jóval hamarabb befejeződhet, a lemosó permetezést azonban kizárólag addig lehet elvégezni, amíg a növények el nem kezdenek kihajtani, illetve rügyezni. Így ha nem figyelünk, akkor könnyen kicsúszhatunk a permetezésre alkalmas időszakból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lemosó permetezést azért fontos minden évben elvégezni, mert látványosan csökkenthetjük vele a növényi részeken áttelelő kártevők alakjait, valamint a kórokozók áttelelő képleteit. A kezelés helyes elvégzéséhez elengedhetetlen a megfelelő időzítés, ezért arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről lassacskán előjövő kártevők és az éledő kórokozók ilyenkor a legsérülékenyebbek. A lemosó permetezést a valódi nyugalmi időszakban kell elvégezni, ami általában a tél elejét, vagy a tél végét jelenti(ez természetesen attól függ, hogy éppen milyen idő van az adott évben, tél elején ugyanis nehézséget okozhat ha hamar bejön a rossz idő, tél végén azonban az okozhat problémát, ha sokáig kitart a hideg, és hirtelen váltja fel a meleg). A lemosó permetezést mindig akkor végezzük el, ha nincs csapadék, valamint a hőmérséklet plusz 5-6 fok felett van - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a anovenydoki.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Idén jóval hamarabb megérkezett a tavaszi meleg, a tartós felmelegedés pedig hatással van a növények nyugalmi állapotának befejezésére. Ez azt jelenti, hogy nem szabad halogatni a lemosó permetezést, és addig mindenképp el kell végezni, amíg a növények el nem kezdenek kihajtani, illetve rügyezni. A lemosó permetezést minden gyümölcsfán és bokron elvégezhetjük. Permetezni természetes anyagokat tartalmazó készítményekkel érdemes, így a kén- és olajtartalmú szerek ajánlottak a kezelés elvégzésére.

A tavaszi lemosó permetezés előtt érdemes minden metszést és olyan kerti munkát elvégezni, amely az ágak és gallyak fogdosásával jár. Ne feledkezzünk meg azonban a talajra hullott beteg, fertőzött levelek elpusztításáról sem. A talaj felszínén áttelelő levelekben a kórokozók és a kártevők is könnyen átvészelik a telet, és tavasszal már indul is az újabb fertőzési hullám. A leveleket forgassuk át, ássuk a talajba, így a benne élő károsítók elpusztulnak, ugyanakkor ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor a leveleket gyűjtsük össze és égessük el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?