Érkezik a nagy eső, ami óriási hatással lehet a magyar földekre: erre jó felkészülni

Érkezik a nagy eső, ami óriási hatással lehet a magyar földekre: erre jó felkészülni

MTI
A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére hivatkozva.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az őszi vetések állapota jó, a hőmérséklet megfelelő, hirtelen felmelegedés nem is tenne jót nekik. A tartós levélnedvesség miatt ugyanakkor a kórokozók gyorsan terjednek, a nyári kapásnövények vetése pedig késett a hideg miatt. A gyümölcsfák zöme már elvirágzott, terméskezdeményeik fejlődnek, de a március végi, április eleji fagyokat több fajta is megszenvedte, az áprilisi csapadék pedig a beporzásuknak nem kedvezett - írták.

A közlemény szerint május első harmadában az ország túlnyomó részén kevesebb eső esett a kelleténél, a keleti országrészben helyenként az 5 millimétert sem érte el a csapadék. Az Alföldön a havi és a háromhavi mennyiség is elmarad a szokásostól, ezért a felszínközeli talajréteg kiszáradt, a középső réteg is sokat veszített a nedvességtartalmából. A felső talajréteg a Tiszától nyugatra kellően nedves, de Békés vármegyében és főképp Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén nagyon száraz. Ezen kívül még Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kisebb területein sújtja közepes aszály a nyári növényeket. A csapadékösszeg a havi és háromhavi összesítés alapján ugyancsak a Tiszántúlon, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Magyarország egyes vidékein marad el a szokásostól nagyobb mértékben - olvasható az agrometeorológiai összesítésekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?