Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Egy kiskert igazi kincset érhet, azonban nem mindenkinek adatik meg (vagy éppen nem is szeretne) egy kertes ház, de jó hír, hogy számos növényt lakásban is termeszhetünk. Legyen szó gyümölcsökről, fűszerekről vagy zöldségekről, a sikeres termesztéshez nincs is másra szükségünk, csak egy kis napfényre, vízre, megfelelő hőmérsékletre, konténerekre és odafigyelésre. Most pedig nézzük, melyek azok a vitaminban gazdag zöldségek, amiket bent is megtermelhetünk magunknak és a családunknak - írja a balconygardenweb.
1. Spenót
100 gramm spenót 28,1 milligramm C-vitamint tartalmaz. Ez a tápláló zöldség meleg és hideg időben egyaránt termeszthető, és viszonylag nagy adag C-, B6-, B9-vitamint és folsavat tartalmaz. Tavasszal vagy akár kora ősszel is termeszthető, és felhasználhatjuk hús- és halételekhez, salátákhoz, levesekhez, vagy ehetjük magában is.
2. Saláta
100 gramm saláta 9,2 mg C-vitamint tartalmaz, emellett gazdag mangánban és rostban is. Egész nyáron termeszthető és kora ősszel is ültethető. Ehetjük húsok, szendvicsek mellé, de önmagában is bármikor megállhatja a helyét.
3. Zöldhagyma
100 gramm zöldhagyma adag 18,8 mg C-vitamint tartalmaz és gazdag A- és K-vitaminban, valamint riboflavinban és folsavban. Hidegtűrő, az utolsó fagy után azonnal ültethető.
4. Retek
100 gramm retek 14,8 mg C-vitamint tartalmaz. Gazdag folsav-, C-vitamin- és káliumforrást biztosíthat, ráadásul nagyon egyszerű cserepekben is nevelni. Nyár végén és kora tavasszal termeszthető.
5. Hagyma
100 gramm hagyma 7,4 mg C-vitamint tartalmaz. A hagyma gazdag a folsavban, a C-vitaminban és a rostokban. Fogyasztható úgy, ahogy van, de lényegében bármilyen ételben megállja a helyét.
6. Articsóka
100 gramm articsóka 11,7 mg C-vitamint tartalmaz. Magas a K-vitamin, C-vitamin –és folsavtartalma is. Az utolsó fagy után is ültethető, és minden évben visszanő.
7. Spárga
100 gramm spárga 5,6 mg C-vitamint tartalma, továbbá E-, A- és K-vitaminban gazdag konténerben termeszthető évelő zöldségek közé tartozik. A tavaszi utolsó fagy után ültethető. Nagyszerű köret, vajjal megfőzve a legfinomabb.
8. Paprika
100 gramm paprika 143,7 mg C-vitamint tartalmaz. A paprika és a chili sokak személyes kedvence, nem véletlenül: mivel nagyszerű C-vitamin- és vasforrás. A paprikát egy hónappal az utolsó tavaszi fagy után kell ültetni, a hideg idő vagy a fagy végzetes lehet számára.
9. Mángold
100 gramm mángold 18 mg C-vitamint tartalmaz. Az egyik leghasznosabb zöldség a mángold, mivel tele van folsavval, C-vitaminnal, vassal és káliummal. Ez a hidegtűrő növény nyár elején és tavasszal ültethető.
10. Cékla
100 gramm cékla 4,9 mg C-vitamint tartalmaz. A cékla tápanyagokban gazdag, és kiváló folsav-, kálium-, C-vitamin- és rostforrás. Tavasszal és nyár elején ültethető. Fogyasztható nyersen vagy savanyúság készítésére is felhasználható, és sok főtt zöldséges ételhez tálalhatjuk.
11. Paradicsom
100 gramm paradicsom 124 mg C-vitamint tartalmaz. A paradicsom szintén gazdag C-vitaminban, folsavban és káliumban, és könnyen termeszthető konténerekben. Arra figyeljünk, hogy ne termesszük az erkélyen hidegben és fagyban sem.
12. Sóska
100 gramm sóska 35 mg C-vitamint tartalmaz. Magas a C-, A-, B6-vitamintartalma, illetve magnézium, kalcium, vas és kálium is van benne bőven.
14. Padlizsán
100 gramm padlizsán 2,5 mg C-vitamint tartalmaz. A padlizsán az utolsó tavaszi fagytól számított egy hónap elteltével termeszthető, és magas a kálium-, rost- és C-vitamintartalma.
15. Pak choi
100 gramm pak choi 45 mg C-vitamint tartalmaz, emellett kiváló K-, A- és folsavforrás. A pak choi szeléntartalma jótékony hatással van a pajzsmirigyre, míg a kálium, a magnézium és a kalcium javítja a csontok szilárdságát és segít csökkenteni a vérnyomást.
16. Brokkoli
100 gramm brokkoliban 89,2 gramm C-vitamin található. A brokkoli szuperélelmiszernek számít, magas C-vitamin-, magnézium-, vas-, nátrium- és rosttartalma miatt.
17. Káposztafélék
A káposztafélék tele vannak C-, K-, A-, E-vitaminnal, folsavval, vassal, kalciummal, káliummal és foszforral, amelyek erősítik az immunrendszert.