Veszedelmes kártevők jelentek meg a talajokban: alig lehet védekezni ellenük

Veszedelmes kártevők jelentek meg a talajokban: alig lehet védekezni ellenük

Nagy Z. Róbert
A kiskertek növényeit sokféle kártevő támadhatja, ezek egyik csoportja a talajban él, ezért nem egyszerű sem észrevenni, sem fellépni ellenük. A talajlakó kártevők gyérítése nem könnyű feladat. A korábban népszerű, ma már néhol mellőzött őszi ásás egyik értelme is az volt, hogy így a talajlakó kártevők a felszín közelébe kerülnek, és ezeket a téli fagy megritkítja. Az utóbbi években azonban egyre ritkábban vannak olyan mértékű fagyok, melyek hatással lennének a talajlakó kártevők egyedszámára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kicsi, szőrös, de nem annyira cuki

A talajlakó kártevők közül talán a mezei pocok okozza a legnagyobb gondot ott, ahol megjelenik. Az egértől annyiban különbözik, hogy testalkata annál zömökebb, fülei kisebbek és rövidebbek, és a farka a testhosszának a felét sem éri el, ami szintén jól megkülönböztetné az egértől, ám mindez annyiban nem is lényeges, hogy elég rejtőzködő életmódot folytat, ritkán kerül a szem elé. Ez a rendkívül szapora állat néhány évtizeddel ezelőtt olyan mértékben elszaporodott Európában, és hazánkban is, hogy nemcsak a mezőgazdaságban okozott óriási kárt, hanem helyenként még a lakásokba is beköltözött. A kerttel kapcsolatosan az a legfőbb gond vele, hogy a gyümölcsfák, főleg az almafák gyökérnyaki részét megrágja, amivel komoly kárt okoz, lévén a sebzést a növény megpróbálja begyógyítani, de a kalluszosodó helyeken megtelepszik az üvegszárnyú almafapille, ami később a fák korai pusztulásához vezethet.

A profi rejtőzködő

A fekete barkó egy fekete színű, nagy testű, fényt kerülő ormányos bogár. Soktápnövényű kártevő, ami annyit tesz, hogy a legkülönbözőbb növényeket rágja meg a táplálkozása során, egyáltalán nem válogatós. Arra is van példa, hogy már a talaj szintje alatt elpusztítja a kelésben levő csíranövényeket. Nem csak a lágyszárúak esetén okoz gondot, almán, őszibarackon és cseresznyeoltványokon, mályvarózsán, és szamócán is jellemző a kártétele. A fekete barkó egy jól rejtőzködő, éjjel táplálkozó kártevő, fejlődése két évig tart. A bogarak tavasszal jelennek meg, többnyire éjjel rágnak, nappal pedig a tápnövényük közelében a bújnak meg a talajrögök között. Alattomos kártevő, mert a rágását látjuk, a növények pusztulását látjuk, de magát a kártevőt nem.

Évekig szenvedhet a kert miattuk

A drótféreg a pattanóbogár lárvája és a cserebogár lárvája, a pajor is a talajban fejlődnek több éven keresztül. Télen a mélyebb rétegekbe húzódnak, akár 50-80 centiméterre is a felszíntől, ám a talaj tavaszi fölmelegedésétől kezdve feljebb jönnek a növények gyökérzónájába. 2-3 éves fejlődésük során főként gyökerekkel táplálkoznak így kártételük hosszú ideig tart, már emiatt is jelentős. Minél idősebbek a lárvák, annál nagyobb méretűek, annál többet esznek, így a kártételük is egyre fokozódik. További nehézség, hogy a nedves talajt kedvelik, amire a növényeknek is szükségük van, tehát az öntözött területekre jönnek a szomszédos öntözetlen részekről is. Gyökérzöldségeken a drótféreg rágása onnan ismerhető fel, hogy odvasan, szabálytalan alakban rágnak. A károsított növények levelei előbb hervadnak, majd elpusztulnak.

Nem egyszerű a megoldás

A talajban levő károsítókkal főleg évelő növények esetén nem sok mindent tudunk tenni, ezért a kirajzó imágókra, azaz a kifejlett rovarokra kell koncentrálni, azokat irtani, így nem tudnak majd szaporodni. Eredmény csak évek alatt érhető el, hiszen egy adott évben kifejlődő állományt rövid távon hiába gyérítjük meg, ha a talajban még több évig fejlődő, különböző stádiumú lárvák élnek.

A cserebogarak jól begyűjthetők feromon csapdákkal, de azokat ne a növények közelében helyezzük el, mert a kifejlett bogár lombot is rág. Ha rajzáskor nem tudjuk a bogarakat elkapni, akkor a mi kertünkbe helyezik a talajba a petéiket, melyek néhány nap alatt kikelnek, és a következő években a talajban fejlődve esélyünk sincs kiirtani őket. Az ásáskor, kapáláskor előkerülő lárvákat szedjük össze, de ez valószínűleg a populációnak csak a kis hányada lesz. Ha a drótférgek és pajorok együttes száma meghaladja a 3-4 db-ot négyzetméterenként, akkor a növények beültetése előtt a talajt talajfertőtlenítővel javasolt kezelni, ám ez költséges művelet, és jobb szakemberrel végeztetni.

Konyhakertben, ha nem túl nagy a talajlakó kártevők egyedszáma, akkor csalogatással is védekezhetünk ellenük. Amelyik növényeket megvédenénk, köréjük helyezzünk ki a talajba (nem túl mélyen, úgy, hogy kézzel ki tudjuk emelni néha megnézni), félbe vágott burgonyát, vagy répát, és ha ennek környékét nedvesen tartjuk, akkor jó eséllyel gyűjthetjük össze róluk a drótférgeket. E csaliterményeket gyakran kell cserélni, mert ha nem frissek, akkor nem csalogatják a kártevőket. Elég sziszifuszi munka, de a frissen beültetett növények gyökerei jó eséllyel megvédhetők ezzel a módszerrel és a kártevők száma is csökkenthető.

A talajlakó kártevők sorának azonban itt még nincs vége. A vetési bagolylepke lárvájának évente két nemzedéke van. Lárva alakban 15-20 centiméter mélyen a talajban telel. Telelés után tavasszal táplálkozik, s ez a még fejletlen növényeket érintő kártétele a legsúlyosabb. Csak éjjel rág, nappal sekélyen a földbe bújva károsítja a növény gyökereit.

Vannak a növényekben élők

A gyökérgubacs-fonálférgek károsítására a konyhakertek egyik leggyakoribb növénye, a paradicsom különösen érzékeny. Hazánkban több fonálféreg faj is megtalálható, melyek az eddigi kártevőktől eltérően a növények szöveteiben élnek. A lárvák behatolnak a gyökerekbe, és szövetburjánzásra, gubacsok képzésére kényszerítik azokat. Ezek a pár milliméteres nagyságútól akár 4-5 centiméter átmérőjűek is lehetnek - a növénytől és a fonálféreg fajától függően. E megvastagodás alatt a gyökérrészek elhalnak. A kártétel a homokosabb talajú területeken jelentősebb, mint kötött talajon. A nőstények 500-1000 petét raknak, és hazánkban évente 2-4 nemzedékük van, üvegházi termesztési körülmények között ez akár 10 is lehet. A megtámadott növény föld feletti részei a fejlődésben leállnak, a levelek lankadnak, idővel a növények elhalnak. Legjobban a vetésforgó betartásával lehet ellenük védekezni, és erre kiskertben is figyeljünk, hogy egy adott növény lehetőleg 3-4 évig ne kerüljön újra ugyanarra a helyre, ahol korábban volt, sőt hasznos, ha azt is figyelembe vesszük, hogy rokon fajok se kerüljenek egymás után ugyanoda (paradicsom-burgonya, sárgarépa-petrezselyem). A fonálférgek ellen a gyomok rendszeres irtása is részben hatásos, mert sok gyomfaj is gazdanövénye ezeknek. Több fonálféregre fogékony zöldségfajnak vannak már erre a kártevőre ellenálló, vagy legalább toleráns fajtái, de beszerezhető olyan parazita gombát tartalmazó készítmény, melynek a fonálférgek áldozatul esnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?