Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az AKI közleményében felhívja a figyelmet a hazai élelmiszergazdaságot övező komoly kihívásokra, ezen belül pedig az élelmiszer feldolgozás sajátságos helyzetére. A kereskedelem gyakorlatilag valamennyi termékpályán jelentős nyomást gyakorol a beszállítóira az ár és más feltételek tekintetében, ugyanakkor időszakonként egyes termékpályáknál az alapanyag-termelők is nehéz helyzetbe hozzák a feldolgozókat (gabonaár robbanás, időszaki tejhiány stb.). E nehézségek ellenére kell a feldolgozóiparnak talpon maradnia és megfelelni a fogyasztói igényeknek.
A kiadvány táblázatait tekintve megállapítható, hogy 2011-ben a húsipar termékeinél költségnövekedés mutatkozott. Az előállítók ezt bizonyos mértékű értékesítési árnöveléssel igyekeztek kompenzálni, de ez az emelkedés nem állt arányban a költségnövekedéssel, így a húsipari termékek többségénél 2011-ben romlott az eredmény. A baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is megfigyelhető az alapanyagköltség, és többé-kevésbé a teljes költség növekedése az előző időszakhoz képest. Az eredmény-alakulás általában egy-egy iparágon belül is változó volt, kivétel ez alól például a malomipar, ahol a bemutatott termékek mindegyikénél javult az eredmény. Emellett pozitív példaként említhető még a tésztagyártás, ahol 2011-ben ismét nyereséget tudott felmutatni valamennyi itt közölt termék.
Az AKI oldalán ízelítőül megtekinthető néhány élelmiszeripari termék költség- és jövedelemadata, a teljes termékkört és módszertant is tartalmazó kiadvány nyomtatott formában érhető el.