2024. augusztus 24. szombat Bertalan

Már elérhetők a fontosabb élelmiszeripari termékek 2011. évi költség és jövedelemadatai

agrarszektor.hu
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) évről-évre megjelentetett kiadványában a legfontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról nyújt átfogó tájékoztatást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az AKI közleményében felhívja a figyelmet a hazai élelmiszergazdaságot övező komoly kihívásokra, ezen belül pedig az élelmiszer feldolgozás sajátságos helyzetére. A kereskedelem gyakorlatilag valamennyi termékpályán jelentős nyomást gyakorol a beszállítóira az ár és más feltételek tekintetében, ugyanakkor időszakonként egyes termékpályáknál az alapanyag-termelők is nehéz helyzetbe hozzák a feldolgozókat (gabonaár robbanás, időszaki tejhiány stb.). E nehézségek ellenére kell a feldolgozóiparnak talpon maradnia és megfelelni a fogyasztói igényeknek.

A kiadvány táblázatait tekintve megállapítható, hogy 2011-ben a húsipar termékeinél költségnövekedés mutatkozott. Az előállítók ezt bizonyos mértékű értékesítési árnöveléssel igyekeztek kompenzálni, de ez az emelkedés nem állt arányban a költségnövekedéssel, így a húsipari termékek többségénél 2011-ben romlott az eredmény. A baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is megfigyelhető az alapanyagköltség, és többé-kevésbé a teljes költség növekedése az előző időszakhoz képest. Az eredmény-alakulás általában egy-egy iparágon belül is változó volt, kivétel ez alól például a malomipar, ahol a bemutatott termékek mindegyikénél javult az eredmény. Emellett pozitív példaként említhető még a tésztagyártás, ahol 2011-ben ismét nyereséget tudott felmutatni valamennyi itt közölt termék.

Az AKI oldalán ízelítőül megtekinthető néhány élelmiszeripari termék költség- és jövedelemadata, a teljes termékkört és módszertant is tartalmazó kiadvány nyomtatott formában érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 23. 16:31