Pótolhatja a húsokat a magyar világszabadalom?

agrarszektor.hu
Világcégek tesztelik a sződi szójaterméket.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Óriáscégek tesztelik azt az új szójakészítményt, amelyet magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártanak. Beltartalma megegyezik a sertés, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb és ipari méretekben lehet élelmiszer-alapanyagként gyártani.

A már három különféle nagy nemzetközi élelmiszeripari kiállításon is innovációs díjat nyert termék iránt nagy az érdeklődés - közölte az MTI-vel Szilbereky Jenő, a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatója. A szója az egyedüli teljes értékű növényi fehérjeforrás, amelyet eddig döntő mértékben takarmányként hasznosítottak. A magyar találmány alapján viszont ipari mennyiségben állítható elő könnyen emészthető, jó minőségű csíráztatott szója, ami élelmiszerek alapanyagaként az egészséges táplálkozásba illeszthető. Koleszterinszegény húspótlók, tofuk, pástétomok, különféle gluténmentes tészták, készülhetnek belőle. Mivel a Yasónak nevezett termékhez hazai termesztésű szóját használnak fel, garantáltan mentes a génmanipulációtól, ami tovább növeli piaci értékét - állítja az ügyvezető.

Több mint 30 világcég, közöttük a német Worlec, a holland Lytos, az olasz Faravelli és az angol FoodDoctor kutatás-fejlesztő gárdája folytat közös kísérleteket a magyar feltalálókkal, hogy miként használható új termékeik alapanyagaként a Yasó. Hasonló, hónapokig, gyakran évekig tartó termékfejlesztés zajlik például a Pápai Hús-nál és a Nébár Kft. bajai kenyérgyárában is.

Szilbereky Jenő tájékoztatása szerint elsősorban dél-afrikai, kínai és indiai cégek a gyártási technológiát akarják megvásárolni. Elképzelésük szerint a sződi gyárhoz hasonló üzemek hálózatát építenék fel a helyi élelmiszerellátás javítására, erről is folyamatban vannak az üzleti tárgyalások.

A szójaterméket saját tőkéből és banki hitelből félmilliárd forintért a Sződön 2009-ben felépült magyar tulajdonú üzemben gyártják. Az üzemben tavaly 500 tonnányi termék készült, a nyereséget egyelőre felemésztik a kutatás-fejlesztési költségek. A terv szerint 2014-ben már megháromszorozzák a termelést, 2015-ben pedig a harminc munkást foglalkoztató gyár teljes kapacitással, évi 2000 tonnányi terméket gyárt majd. Ekkor a kalkuláció szerint a termelési értéke eléri az 1,7 milliárd forintot és ezzel megtérül a beruházás - mondta a Fitotex vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?