Ostromol a sok víz? - A mélylazításra és a hibridre kell figyelni

agrarszektor.hu
Talajaik mélylazításával védekezhetnek a gazdálkodók akkor, ha tábláik tömörödnek a sok csapadék miatt. A Monsanto Hungária Kft. azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kukoricavetéseknél megfelelő hibridválasztással is csökkenteni lehet az időjárási kockázatokat, amelyek rossz talajállapothoz és késői vetésekhez vezethetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csapadékos időjárási körülmények ahhoz vezethetnek, hogy a talajok leiszapolódnak és tömörödnek. E problémát mielőbb orvosolni kell, amelyhez jó megoldás a táblák mélylazítása. A lazítás száraz körülmények között ideális, így főleg nyáron, a kalászos növények betakarítása után ajánlott.

A víznyomásos területeken azonban a kukoricavetéseknél érdemes olyan hibrideket is választani, amelyek késői vetés mellett is korán betakaríthatók. Így ugyanis lehetőség nyílhat őszi kalászosok vetésére, ez pedig a következő évi lazítás miatt is fontos lehet - hívja fel a figyelmet közleményében a Monsanto Hungária Kft.

A hibridválasztás szempontjából lényeges, milyen a növények vízleadási képessége. A Monsanto Hungária Kft. kisparcellás vetési kísérletei például azt mutatták, hogy a cég igen korai éréscsoportba tartozó, DKC3811, DKC3623 és a DKC4025 DEKALB kukoricahibridjei május első heti vetés mellett - még a tavalyi nedves évben is - október első 1-2 hetére elérték a 18-20 százalékos, ideális betakarításkori szemnedvességet.

A cég DKC4014 hibridjét a tőszámkompenzáló képesség teheti alkalmassá a késői és rossz talajállapotú vetésekre. E növény a termésben kompenzálhatja az egyenetlen tőeloszlást, amelyet éppen a késői vetés és a rossz talajállapot idézhet elő. A DKC3705 hibrid pedig - teszi hozzá a Monsanto - jó vetésidő és tőszámstabilitással bír, ezért megoldást jelenthet azoknak, akik nem tudnak megfelelő talajállapotot előkészíteni, vagy gyorsan kiszáradó talajon dolgoznak, így egyenetlenebb kelésre számíthatnak. A hibrid vízleadása a DKC3623 hibridhez hasonló - közölte a cég.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?