Sáros talaj nehezíti az őszi munkákat a földeken

agrarszektor.hu
A frontokkal teli hét kezdet után megnyugszik időjárásunk, és keddtől számottevő csapadék már nem várható. A szél szerdától mérséklődik, így nagy területen várható a hét közepén fagy. Péntektől több lesz a felhő, megszűnnek a fagyok, a hét végére pedig újabb csapadék érkezhet. A sokfelé sáros talaj miatt az őszi talajmunkák nehezen végezhetők, de a belvíz kialakulására is fokozott figyelmet kell fordítaniuk a gazdálkodóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hét első felében csak a nyugati határszélen esett, aztán a hét közepétől már sokfelé fordult elő többnyire kisebb eső. A vasárnapra érkezett légörvény már sokfelé jelentős mennyiségű csapadékot hozott, hétfő reggelig elsősorban a délnyugati és az északi országrészben esett több csapadék. A talaj országszerte nedves, és egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. Az Alföldön 50 centiméternél mélyebben még jelentős nedvességhiány van a talajban, ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 méter mélységig átnedvesedett a talaj. A hőmérséklet továbbra is néhány fokkal az átlagos fölött alakult, eddig nagyobb területre kiterjedően jelentősebb fagy sem fordult még elő. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 centiméter mélyen többnyire 7-10 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek), ami továbbra is magasabb az ilyenkor szokásos értéknél.

Az eddigi kedvező körülmények hatására az őszi vetések jól fejlettek. Az őszi talajmunkák a sokfelé sáros talaj miatt viszont nehezen végezhetők

 - írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképe szerint erdeinkben és gyümölcsöseinkben tovább csökkent a vegetációs index értéke a lombhullásnak köszönhetően. A növénymentes (például szántott vagy beépített) területek barnás színnel láthatóak a térképen, de a már lombját vesztett erdők, illetve a még le nem aratott kukorica is ilyen színű. A zöldellő őszi vetések, vagy a rétek, legelők (vagy ahol még zöld aljnövényzet van) pedig zölden látszanak. 8 nap alatt leginkább az északnyugati országrészben található erdeinkben csökkent a vegetációs index értéke, ugyanakkor a kedvező csapadék és hőmérsékleti viszonyok miatt a vetések, az őszi búza és a káposztarepce zöld tömege egyre nagyobb. Ez leginkább Békés és Csongrád megye területén szembetűnő. Az NDVI anomália térkép szerint az ország nagyobb része zöldebb az átlagosnál, mely az enyhe időnek és a jó csapadékellátottságnak köszönhető.

Kedden reggelig még sokfelé lehet újabb csapadékra számítani, aztán napközben már csak a déli országrészben várható megszűnő eső, majd a hét végéig jelentősebb csapadék már nem valószínű. Ezután szombaton és vasárnap lehet ismét eső. A hét közepén még több-kevesebb napsütés is várható, majd péntektől már sok lesz a felhő, és ködfoltok is megjelennek. Kedden az erős északias szelet még viharos lökések kísérik, aztán szerdától jelentősen mérséklődik a légmozgás. Vasárnaptól erősödhet meg ismét a szél az újabb frontrendszer hatására.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Szerdán és csütörtökön sokfelé várható 2 méteres magasságban is fagy (főleg az ország északi kétharmadán), a hét második felében viszont a több felhő miatt mérséklődik az éjszakai lehűlés.

A nappali hőmérséklet nem sokat változik a héten, jellemzően 5 és 10 fok között alakul a csúcsérték.

A talaj hőmérséklete a felszínhez közel gyorsabban, a mélyebb rétegekben lassan, de folyamatosan csökken majd. Keddtől a csapadékmentes, eleinte még szeles és részben napos időben a talaj felső rétege lassan szikkadni kezd, viszont az éjszakai fagy felengedése után ismét sokfelé sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, és annak lehetőség szerinti megelőzésére. Ezt megtehetjük a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), valamiant a fölösleges csapadékot elvezető vápák, és csatornák tisztán tartásával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?