Kukoricáért vagy napraforgóért kapok majd többet? - Piaci kilátások vetés előtt

agrarszektor.hu
Száraz a föld, a tavaszi vetésű kultúrákat most nem lehetne optimális feltételekkel elvetni, de az időjárás- előrejelzés szerint 5-10 napon belül megérkezhet a várva várt eső. Közben megjelentek az első információk az USA és Ukrajna várható vetésterületeiről. Lényegében ez a két ország dönti el, hogy mennyibe fog kerülni a tengeri és a napraforgó a világban. Lássuk a számokat!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az USA várható vetésterületeire vonatkozó felmérés alapján 4%-kal nőni fog a kukorica termőterülete, jórészt a szója rovására, ahol 5,1%-os csökkenést várnak. A kukoricánál ez hároméves csúcsot jelent, ami meglepte a piacot. A 37,584 millió hektárra tehető vetési szándék 600 ezer hektárral a vártnál is nagyobb. A szójababnál a várakozások átlaga 3,4%-os, 1,2 millió hektáros csökkenést mutat. Az USDA felmérése egyenesen 5%-os csökkenést hozott ki, és így a tavalyi 36,124 miilió hektár területtel szemben idén 34,26 millió hektárnyi szójaterület várható.

A tényadatok azonban eltérhetnek majd a "szándékozottól", mivel a fő termőkörzetekben jelentős áradások vannak, ez a kukorica és a szója vetését is gátolhatja.

A vetés késlekedése csak a kukorica esetében 400 ezer hektáros kiesést eredményezhet. A búza teljes termőterületét 18,53 millió hektárra becslik az USDA-nál, ami csökkenést jelent a tavalyi 19,36 millió hektárhoz képest. A piacok számára ezek az adatok mégsem eredményeztek áremelkedést, mert a március 1-jei készletek mindhárom terméknél 1-3%-kal nagyobbak voltak a vártnál.

A napraforgó vetésterületét illetően a környező országokban jók a kilátások, az időjárás kedvező a tavaszi munkákhoz - legalábbis Ukrajnában, amelyik a legnagyobb hatással van a piacokra. Az ukrán vetésterület 6 millió hektár körül volt az elmúlt években, és a hozamok növekedése folyamatos.

Kedvező körülmények esetén az eddigi 2,2-2,4 t/ha-os hozamokkal szemben 2,5-3 t/ha-os átlagtermés is születhet idén.

Ez a termelés szintjét akár 25-30%-kal is emelheti, ami a növényi olaj árára gyakorolhat erőteljes nyomást - érintve a magyar napraforgómag-árakat és az olaj exportlehetőségeit is. Az USDA számai és a fekete-tengeri térség kínálatának változása alapján az idei új termés leginkább a napraforgó értékesítését nehezíti meg. A magyar olajosmag-export minimális, olajexportunk pedig a világ legdinamikusabban fejlődő országának erőteljes kínálatával került szembe. A kukorica helyzete sem rózsás, de a verseny ott több irányban is fejlődhet, adódhatnak lehetőségek akár a tengerentúli exportra és hagyományos piacainkra is.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kulcskérdés - amire most szerintem senki nem tud válaszolni -, hogy milyen hozamok érhetőek el a mostani szárazságot követően, és melyik terméknél célszerűbb az előreszerződés. Sajnos a hazai aszályhelyzet nem jellemző Nyugat-Európára, így nem valószínű, hogy Európa-szerte bekövetkezne egy akkora árrobbanás, mint a 2012-es aratás után. Ha kicsik lesznek a hozamok és közepes az ár, az egyedül a mi problémánk lesz.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?