Ügyes húzás a Bayertől: úgy védte meg a glifozátot, hogy közben kihátrált mögüle

agrarszektor.hu
A Bayer tanult az utóbbi hónapokból. Úgy döntött, azonnali hatállyal átláthatóbbá teszi a tevékenységét az érdekeltek számára, és nagyobb hangsúlyt fektet a fenntartható növényvédelem kutatására - közölte a vezetőség a nyilvánossággal a handelsblatt.com pénteki írása szerint. Ennek kapcsán a glifozát ügyére is kitértek. Nagyon okosan úgy vették a védelmükbe a totális gyomirtót, hogy közben ki is hátráltak mögüle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatóanyag 2023-ig rendelkezik európai értékesítési engedélylel, a Bayer azonban szeretné, ha ezután is újra engedélyt kapna. Ennek érdekében azonban teljes transzparenciát biztosítana az engedélyezési folyamatban a kutatók, a civil szervezetek és az újságírók számára.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A Bayer tehát nem engedi el a glifozátot, az ugyanis a véleménye szerint fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban - és a termékportfóliójában is. A konszern a magatartásával arra utal: nem véletlenül engedélyezte a világ számos hatósága a totális gyomirtót, az ugyanis előírásszerű használat mellett teljesen biztonságos. A Bayer pénteki nyilatkozatában a hangsúlyt sokkal inkább a rezisztens gyomok kialakulásának veszélyére helyezi, ami a hatóanyag mértéktelen szórása következtében alakult  ki, különösen az USA-ban. A Bayer tehát a rezisztenciaveszéllyel indokolja, hogy - a glifozát megtartása mellett - miért fektetne energiát és pénzt egy alternatív gyomirtó hatóanyag kifejlesztésébe.

Az elkövetkező 10 évben 5 milliárd eurót kíván az óriás cég arra fordítani, hogy megtalálja a glifozát hatékony utódát. Eközben olyan gyomirtók után is kutatnának, amelyek inkább biológiai, semmint kémai mechanizmusok révén hatnak.

Továbbá azt is igéri a Bayer, hogy változtat eddigi értékesítési gyakorlatán. Eddig a fejlődő országokban a helyi hatóságok standarjainak megfelelő termékeket dobta piacra, mostantól ezeken a piacokon is a nagy nemzetközi engedélyező hatásógok előírásait fogja követni. Ilyen hatóságnak számít az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vagy az Európai Élemiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A környezetért érzett felelősségét pedig azzal is hangsúlyozza, hogy létrehozott egy fenntarthatósági tanácsot,  amelyikbe független, külsős tagokat lehetne delegálni. A leverkuseni vállalat tehát kínosan ügyel rá, hogy értékesítési gyakorlatát senki nem keverhesse össze a Monsantóéval.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?