Kitől vegyem a repcevetőmagot? Ők a legnagyobbak a magyar piacon!

agrarszektor.hu
Az agroforum.hu oldalán publikálta a Kleffmann és Partner Kft. piackutató cég legfrissebb elemzését, melyből kiderül, mely cégektől vásárolják a legtöbb repcevetőmagot a gazdák, egyszerre hány vetőmagos cégtől rendelnek és hányféle hibridet. Mint kiderült, a növekvő országos repceterület a vetőmag-forgalmazók számára szűkülő piacot hozott: a termelők egyre kevesebb cégtől egyre kevesebb hibridet vesznek - persze egyre nagyobb mennyiségben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy az alábbi KSH-adatokon nyugvó ábrán látjuk, az utóbbi hat évben nőtt a repce termőterülete hazánkban, de nyolc év távlatában is szinte triplázódott a növény által elfoglalt terület.  Ez nagy lehetőségnek  tűnt a vetőmag-forgalmazó cégek számára. De vajon a mennyiségi igények növekedése azt is jelentte, hogy egyre több értékesítő jelenhetett meg egyre több fajtával a piacon? - tette fel a kérdést a Kleffmann és Partner Kft.


A gazdák repcevetőmag-vásárlásaival foglalkozó piaci elemzést az agroforum.hu publikálta. Eszerint 2018 őszén már 81 különböző fajtát és hibridet vetettek a kérdezőbiztosoknak válaszoló termelők. Az alábbi ábrán látható a 2018-as vetésű repce vetőmagpiaci sorrendje, az évek minden esetben a vetési évet jelentik. Dekalb, KWS, Rapool a 2018-as év alapján a dobogósok sorrendje, mely kizárólag a felhasznált, elvetett repcevetőmag alapján alakult ki a Kleffmann és Partner Kft. információgyűjtése és súlyozási munkája nyomán. Ahogy látható, éles a verseny, és egyre inkább kiegyenlített a piac a nagyobb szereplők között.

Az éles verseny abban is megmutatkozik, hogy szűkül a piac a cégek számára, hiszen lassan csökken a termelők által kiválasztott cégek száma, 2 év alatt 1,97-ről 1,80-ra. Nemcsak a cégek, hanem a vetett hibridek száma is csökkenést mutat, 2,36 hibridet vetettek átlagosan a gazdaságok a 2016-2017-es szezonban, és ez a szám 2,04-re csökkent az aktuális szezonban. A számok szerint a termelők egyre kevesebb cégtől, de egyre nagyobb területre választják ki azt a csökkenő számú hibridet, amelyik bevált és a leginkább beilleszthető a termesztéstechnológiába. Alább a 2018-as szezon számait láthatjuk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?