12 moly- és lepkefaj rajzik éppen - Itt van, hogyan védekezhet ellenük

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak hőségnapjai alaposan felgyorsították a növények fejlődését, és ezzel egy időben rohamosan szaporodni kezdtek a különböző molyok, tetvek és legyek. A növényvédelmi előrejelzés az agroforum.hu oldaláról származik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyümölcsmonília és cseresznyelégy

Az elmúlt hetek időjárása miatt a korai cseresznye és meggy termése pillanatok alatt megérett, sajnos a gyümölcsöt a korábbi esők miatt megtizedelte a gyümölcsmonília. Már érnek a késői fajták is, de érés közben kezdődött a cseresznyelégy rajzása is. Az agroforum.hu felhívja a figyelmet: ellene védekezni szüret közben nem lehet. 

Molytetű és molyok

A molytetvek most elsősorban a káposztaféléken szaporodnak gyorsan, ennek oka főleg az enyhe tél. Ugyancsak rajzik a káposztamoly. A lap szerint hetek óta százas nagyságrendben repül a fénycsapdákba, ezért veszélyben a káposztafélék többsége. A jelenlegi szerpaletta mellett ebben a melegben alacsony hatékonysággal gyéríthetőek a kártevők.

Bagolylepkék

Az agrorofum.hu szerint kiemelkedő számban most a C-betűs, a gamma-, a saláta-, a felkiáltó jeles, a vetési és a gyapottok-bagolylepke repül. A zöldségfélék lombozatának lerágásával, a termés veszélyeztetésével, vagy pedig a gyökérnyak elrágásával mindegyik faj okozhat károkat a nyár és az ősz folyamán.

Káposzta-bagolylepke hernyója (Forrás: shuttrestock)

Molyok

A közterületeken rendszeres gondot okozó vadgesztenye-aknázómoly 2. nemzedéke elleni védekezést megnehezítette a június eleji csapadéközön, most pedig a hőség. A rózsaszín virágú (Aesculus carnea) állítólag ellenáll a fertőzésnek, de a lap megfigyelései szerint aknázott levelek ezen a fajon is előfordulnak. Rendszeressé vált a selyemfényű puszpángmoly rajzása is. Bár a heti fogás csak néhány darab csapdánként, de elhúzódó rajzása miatt nehéz a védekezés a kártevő ellen.

A borsót most az aknázó- és borsómoly hernyója veszélyezteti a termés megrágásával. Emellett a párás melegben megjelenhet az aszkofitás levél- és termésfoltosság, a lisztharmat, valamint a borsórozsda is.

Borsómoly "kukaca" (Fotó: shutterstock)

Farontók

Gyümölcsöseinkben folyamatosan repül a nagy és a kis farontólepke, valamint az almafaszitkár. Nincs belőlük túl sok, de az ágak rendszeres fertőzésével, főként fiatal gyümölcsösökben, folyamatosan okozhatnak károkat.

Tarka és nyerges szőlőmoly

A lap szerint ismét fognak a feromoncsapdák tarka szőlőmolyt, elvétve nyerges szőlőmolyt is. A szőlő virágzása miatt sok a méh az ültetvényekben, ezért csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk, akárcsak az amerikai szőlőkabóca, vagy pedig az amerikai lepkekabóca betelepedett egyedei ellen. Fennáll a szőlőperonoszpóra- és a lisztharmat-fertőzés fokozott veszélye is, mivel kedvezően alakul számukra az időjárás. De nem szabad elfeledkezni a szürkepenészes rothadásról sem, mert már most is képes megbetegíteni a szőlőfürtkezdeményeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?