Indul Magyarország történetek legnagyobb beruházása: egymilliárd eurós építkezés Bezenyén

Agrárszektor
Több mint 273 millió forint értékű fejlesztés valósult meg Bezenyén - adta hírül az Agrárminisztérium Sajtóirodája. Mindez csak az első lépés a néhány év alatt egymilliárd eurót felszívó, német beruházás előtt. A Portfólió.hu és az Agrárszektor.hu is élénken követi az itteni eseményeket, mivel soha nem látott léptékű fejlesztést jelentenek Magyarországon. Mindez erősen érinti a hazai hajtatásos termesztés jövőjét is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Portfólió.hu éppen ma hajnalban tette közzé exkluzív interjúját a német FAKT AG igazgatósági tagjával, Nicolai Ulrichhal. Ebből kiderül, hogy a kertészeti termelés akár nagyobb részt is kitehet a projektből, mint azt korábban tervezték, és már a gombatermesztésben is fantáziát látnak a befektetők. A Portfólió.hu korábban úgy értesült, a német Landgard lesz a kertészeti és zöldség-gyümölcs feldolgozó részleg kidolgozója és megszervezője.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Az Agrászektor.hu-t abból a szempontból érdekli a projekt, hogy az milyen hatással van a hazai kertészeti ágazatra. Az alábbi cikkben pontosan bemutattuk, hogyan képzeli el a beruházást a német cég. Az eredeti tervek szerint a 30 hektárosra álmodott üvegházi felületet 20 hektár fóliás és 30 hektár szabadföldi kertészet egészíti ki, valamint egy 5 hektáros vertikális farm és egy 4 hektáros akvapóniás rendszer, amelyben értékes halfajokat és kertészeti növényeket együtt termelnének.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházástól a magyar kormány többek között azt reméli, hogy Magyarország télen nem paradicsomimportőrként, hanem -exportőrként jelenhet meg a térségben. A hazai ágazati szereplőket viszont az aggasztja, hogy a tervezett kertészeti beruházás nagyobb termelési kapacitást eredményezne, mint az öt legnagyobb magyar kertészet együttes kibocsátása.

Nagy István átadja a bezenyei Ipari parkot (Forrás: AM Sajtó)

Tegnap a szaktárca arról számolt be, hogy előkészítette a bezenyei Ipari Park területét, melyre a település 220 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. Az átadón dr. Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy az összesen több mint 273 millió forint értékű fejlesztés hozzájárul

  • a térség tőkevonzó képességének erősítéséhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez,
  • a helyi munkahelyek bővüléséhez,
  • ezáltal segíti a vidék népességmegtartó képességét, hogy több generáció találjon megélhetést és boldogulást a szülőhelyén. Összességében lehetővé teszi a vidéki életszínvonal emelését.

A Portfólió.hu úgy tudja, a tényleges kivitelezés 2020-ban biztosan elkezdődik és várhatóan 3-4 évig tart. Az Agrászektor.hu-nak ágazati szereplők korábban azt mondták, leginkább a belföldre értékesítő és német hátterű kereskedelmi láncokkal is partneri viszonyban álló termelők tartanak attól, hogy az új beruházó kiszorítja őket a beszállítók közül. Jelenleg az ágazatban több nagy beruházás is folyik. A kapacitásbővítésen túl a diverzifikáltabb értékesítés irányába is igyekeznek elmozdulni a magyar kertészetek.

Lapunk a jövő héten részletes beszámolót készít a témáról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?