Fájdalmas veszteségeket okozott a tavaszi fagy: a Gönci barack az első áldozat

Fájdalmas veszteségeket okozott a tavaszi fagy: a Gönci barack az első áldozat

Május első hetéhez képest május 22-ig 50 százalékkal emelkedett a kárbejelentések száma a tavaszi fagykár vonatkozásában, így a bejelentett károsodott ültetvények mértéke 25.499 parcellára növekedett, amely 51 ezer hektár gyümölcsöst takar - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Habár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az már most látszik, hogy a kedvezőtlen időjárás egyik elsődleges áldozata a Gönci kajszibarack, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1500 hektár ültetvény ugyanis mintegy harmadánál veszteséget állapítottak meg a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok szerint, az idei évben a kárbejelentések jelentős hányadát a tavaszi fagykár, mint kárnem teszi ki - tudta meg az Agrárszektor a Nébih-től. Május első hetéhez képest május 22-ig 50 százalékkal emelkedett a kárbejelentések száma a tavaszi fagykár vonatkozásában. A bejelentett károsodott ültetvények mértéke 18.565 parcelláról 25.499 parcellára növekedett, mely 51.000 hektár gyümölcsöst takar.  Ha gyümölcsfajokra bontjuk le a kárbejelentéseket, akkor a Nébih adatai szerint a tavaszi fagykár miatt 21.000 hektár almaültetvényre, 9.000 hektár meggyültetvényre, 4.600 hektár kajszibarack-ültetvényre, 4.000 hektár szilvaültetvényre, 2200 hektár őszibarack-ültetvényre, 2000 hektár cseresznyeültetvényre és 1500 hektár körteültetvényre érkezett bejelentés a termelőktől.

Lapunk azt is megtudta a Nébih-től, hogy a márciusi, valamint az április elejei hideg éjszakák és az azt követő április 15-ei fagyok okozta veszteség után a május 13-án bekövetkezett éjszakai lehűlés miatt 2500 hektár ültetvényre érkezett kárbejelentés, ebből 2100 hektár Szabolcs megyéből. Mint írták, habár a kormányhivatalok folyamatosan szemlézik a termelők által jelentett károsodott ültetvényeket, és a kisebb megyékben lefolytatták az összes szemlét, összességében még jelentős számú, mintegy 30.000 hektár területű ültetvény vár szemlézésre. A legtöbb kárbejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, csak ebben a megyében 26.000 hektár ültetvényre jelentettek tavaszi fagykárt idén a termelők. Ezt követi Bács-Kiskun megye 6000 hektárral, Pest megye 4200 és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3200 hektárral. A legkevesebb kárbejelentés Komárom-Esztergom megyéből érkezett, ott 190 hektár gyümölcsösre érkezett bejelentés - informálta az Agrárszektort a Nébih. 

Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag már mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek - közölte a Nébih. Olyannyira, hogy országosan a szakemberek a szemlézett területek mintegy 20%-a esetén 90-100%-os mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg, vagyis ezeken a parcellákon az idei évben nem várható termés-betakarítás. Ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szemlézett ültetvények felénél 80% feletti várható veszteséget konstatáltak az ellenőrök. Az itt található 1500 hektár kajsziültetvény mintegy harmada a Gönci kajszibarack oltalom alatt álló földrajzi árujelzésű területen található "Gönci Magyar kajszi", ami az egyik elsődleges áldozata az idei évi kedvezőtlen időjárásnak.

A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai alapján az előzetes várakozáshoz képest, a folyamatos hűvös éjszakák és a nem túl meleg tavaszi napok következtében, gyászosabb képet mutatnak a hazai gyümölcsösök. Továbbra is a kajsziültetvényekben a legszomorúbb a helyzet, itt az országos adatok alapján 80-100%-os hozamcsökkenés várható, de az április 15-i fagyok szinte minden kultúrát érintettek. A már kötődött termések megfagytak és leperegtek. A faggyal érintett területeken az őszibarack- és cseresznyeültetvényeknél 70%-os a veszteség. Az alma-, körte-, meggyültetvények esetében is nagyobb hozamkiesés várható, mint azt az első, korai szemlék tapasztalatai mutatták, ezeknél 50%-os a kár. Úgy tűnik a dió és a birs sem úszta meg, bár kisebb mértékben, de ezek a kultúrák is sérültek. A májusi virágzású bodzát, szőlőt, valamint a földiepret a rendelkezésre álló adatok alapján megkímélték az éjszakai fagyok - értes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06