Agrármatek: Üvegház beruházás megtérülése

Agrármatek: Üvegház beruházás megtérülése

Takarék Agrár24
A Kertészetek korszerűsítését támogató pályázat megjelenésével felmerül a kérdés, hogy megéri -e üvegházat építeni? Mennyi idő alatt térülhet meg a beruházás? Mennyi plusz eredményt érhető el?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az üvegházak bekerülési költsége műszaki tartalomtól függően 40-45 ezer Ft/nm, azaz egy 1 hektáros üvegházat feltételezve 400-450 millió forint beruházási költséggel számolhatunk. Az összeg elsőre hatalmasnak tűnik, azonban nézzük sorra, milyen előnyökkel jár, ha fólia helyett üvegház alatt termesztünk.

  • termésbiztonság: a paradicsom üvegház alatt akár 11 hónapig is élhet, ezáltal teremhet. A piaci árak ugyanakkor a főszezonon kívül magasabbak, a termelés költsége viszont változatlan, így ebben az időben kiemelkedő profitra tehetünk szert;
  • magasabb terméshozam: míg egy fólia alatt nevelt paradicsom terméshozama 35-40 kg/nm, addig az üvegházak esetében ez 50-55 kg/nm;
  • kevesebb élőmunka igény

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK-AKI) adatai alapján 2016-2018 közötti 3 évet vizsgálva a növényházi és fólia alatti paradicsomtermelés (fűtéssel, járható takarás alatt) átlagos bevétele hektáronként 92 millió Ft, ágazati átlagot nézve az ehhez kapcsolódó eredmény 43,2 millió Ft, azaz az üvegház beruházás 9-10 év alatt térülne meg.

Amennyiben a beruházó már rendelkezik termálkúttal, akkor az üvegház fűtési költségeit is megspórolja, azaz az eredménye közel 50 millió Ft is lehet hektáronként. A megtérülési idő így akár 1-2 évvel csökkenhet is.

Amennyiben feltételezzük, hogy a beruházáshoz 50%-os vissza nem térítendő támogatáshoz is jutunk, akkor a befektetett tőke megtérülési ideje már csak 4-5 év. 

Írta: Farkas Anita, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?