Valódi szuperzöldségek, mégsem eszik a magyarok: pedig nagyon egészségesek

Valódi szuperzöldségek, mégsem eszik a magyarok: pedig nagyon egészségesek

agrarszektor.hu
Az elmúlt évhez hasonlóan 2021-ben is mintegy 4 ezer hektáron zajlik a káposztafélék termesztése Magyarországon. A Syngenta ócsai szakmai rendezvényén elhangzott: fejes káposzta területén idén növekszik a hazai frissfogyasztás, a salátafélék iránti igény viszont a pandémia miatt valamelyest visszaesett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Antal Gyula, a Syngenta zöldségvetőmag-üzletágvezetője a vállalat ócsai szakmai rendezvényén elmondta, hogy örvendetes lenne, ha több zöldség kerülne a háztartások asztalára a betegségek megelőzése érdekében, különösen egy ilyen, vírusokkal teli időszakban. A káposztafélék a zöldségeken belül ízletes, olcsó vitaminforrást jelentenek, ráadásul a termelésére a hazai adottságok - a kihívások ellenére - teljesen megfelelnek. A kora tavaszi időszakban a korai káposzta frissfogyasztása, a téli időszakban a savanyúkáposzta-fogyasztás területén lehetne növekedést elérni, amely a szegmens termelőinek versenyképességét is erősítené - hangsúlyozta a szakember.

A fejes káposzta, a kel- és vöröskáposzta termőfelülete az elmúlt évhez hasonlóan mintegy 3 ezer hektárt tett ki ebben az évben. Az egyéb káposztafélék, mint a brokkoli, a karfiol, a kínai kel és a karalábé termőfelülete kicsivel haladta meg az ezer hektárt. Antal Gyula ismertette, hogy az egyes szegmensekben, például a korai fejes káposzta területén növekszik a hazai frissfogyasztás. A salátafélék tekintetében a pandémia visszaesést hozott, ez a zöldségféle az éttermek, szállodák étlapjának fontos alapanyaga. A hagyományos fejes saláta viszont kifejezetten keresett. Az európai piacon a magyar káposztafelületek, salátafelületek nem jelentősek, exportpiacra itt nincs sok esélye a termelőknek, viszont a hazai termékek fogyasztásának promóciójával kapcsolatban még sok a tennivaló - mutatott rá a szakember. Magyarországon ugyanis a káposztafélék termőterülete folyamatosan csökken, emiatt a fogyasztók egyre inkább rászorulnak az import káposztákra, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Antal Gyula az ágazatra váró kihívások közül kiemelte az egyre szélsőségesebbé váló időjárást. Idén a kora tavaszi fagyok, lehűlések után nehezen indult az állományok fejlődése, majd a légköri aszályos napok számában rekordot döntő száraz nyár okozott problémát a termelésben. Mindezek hatásait korszerű öntözési megoldásokkal lehet enyhíteni. A csepegtető öntözés hatékonyabb, takarékosabb és növényvédelmi szempontból is biztonságosabb megoldást jelent. A káposztafélék növényvédelmében az idei év fő kihívását a rovarkártevők jelentették, ezek közül az eddig soha nem tapasztalt mértékű földibolha invázió okozott gondot. Emellett a hernyókártevők nyomása is magas volt, a káposztafélék esetében ez főleg a káposztalepkét és a káposztamolyt jelentette. A gazdaságok nagy problémája a megfelelő munkaerő-biztosítása. Itt a gépi betakarítás terjedése, vagy a drónok növényvédelmi célú használata jelenthet megoldást.

Rádi László, a Syngenta termékmenedzsere elmondta: a karfiolfajták között áttörést értek el idén. A legújabb hazai nemesítésű Kamino F1 és Padme F1 fajták jól tartották a tenyészidejüket a nyári időszakban. A kifejezetten magas éjszakai hőmérsékletek ellenére a termés szép, rózsaminőséggel párosult. A kelkáposztapiac újdonsága a Dakota F1, amely mind nyáron, mind ősszel biztonságosan termelhető. A szép fodrozottságú, nagy fejméretű fajta a 2021-es évben mindenhol jól szerepelt.

Ami a salátafélék magyarországi helyzetét illeti, a fejes saláta termőterülete és termésmennyisége évek óta csökkenő tendenciát mutat, míg a a többi salátaféle népszerűsége egyre nő. Mostanra van olyan termelő is, aki már évek óta csak ezekkel az egyelőre még kevéssé ismert leveles zöldségekkel foglalkozik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?