Jól járhat, aki ezzel a növénnyel foglalkozik: óriási a kereslet rá

Jól járhat, aki ezzel a növénnyel foglalkozik: óriási a kereslet rá

agrarszektor.hu
Sikeresen zárult a dohánypalánta-nevelési és -ültetési időszak a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős DOFER Dohányfermentáló Zrt. termőterületein. Az idei tavaszt a megszokottnál hidegebb, illetve fényszegényebb időjárás jellemezte, ennek ellenére a társaság által megtermelt és elültetett palántamennyiség teljes mértékben fedezi a 2022. évi szerződések keretében leszerződött területek palántaigényét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Continental Dohányipari Csoport tevékenysége - a családi tulajdonban lévő dohányipari vállalatok között európai szinten is unikális módon - vertikálisan integrált, azaz a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek legyártásán át a kereskedelemig terjed. A cégcsoporton belül a dohánytermesztésért, illetve feldolgozásért felelős DOFER Dohányfermentáló Zrt. az idei évben 934 hektárnyi, nagyrészt a Nyírségben található dohányterületre vonatkozóan kötött dohánytermesztési és -értékesítési szerződést. A szerződött területek legnagyobb részén, közel 90%-án mesterséges szárítású Virginia dohányt termeszt a társaság.

A dohánytermesztés egyik meghatározó technológiai művelete a palántanevelés, amelyet ma már hidrokultúrás módszerrel végeznek a termelők - ennek során a növények a talaj helyett mesterséges közegben növekednek és tápanyaggal dúsított víz táplálja őket A március elejétől május végéig tartó palántanevelési időszakban a szakszerű tápanyagellátási- és növényvédelemi technológiának köszönhetően a termelők többször megnyírt, homogén fejlettségű, edzett és egészséges palántákat ültetnek ki a területekre.

A palántanevelési és -ültetési időszak idén a megszokottnál hidegebbnek és szárazabbnak bizonyult. Ennek ellenére, bár a kiültethető palánták aránya elmaradt a szokásostól, a talajnedvesség elegendő volt ahhoz, hogy biztosítsa a palánták növekedését, illetve a megfelelő ültetvény-beállottságot, azaz a termőterület optimális kihasználtságát. A kedvezőtlen időjárást a termelők, különösen a gyengébb szerkezetű homoktalajokon, a dohányterületek ültetést megelőző beöntözésével és az ültetés megkezdésének egy-két hetes átütemezésével ellensúlyozták - utóbbi az ültetés május végi befejezését nem befolyásolta.

Az ültetés sikeresen zárult, hiszen a DOFER termőterületein megtermelt palántamennyiség összességében fedezte a társaság által szerződések keretében előzetesen lekötött dohányterületek palántaigényét. A termelők a továbbiakban a talajnedvesség megőrzése érdekében folyamatos növényápolási munkákat végeznek.

Az idei ültetési szezon a száraz időjárás miatt jelentős szakmai kihívást jelentett, amelyet ugyanakkor sikeresen abszolváltak a termelők, illetve a DOFER munkatársai. A felek a továbbiakban is szoros együttműködés mellett dolgoznak majd - társaságunk szakértői figyelemmel kísérik a termesztési körzetekben folyó agronómiai munkákat, valamint szaktanácsadást nyújtanak a termelőknek, ilyen módon biztosítva a termesztés további részfolyamatainak eredményességét

- mondta el Orosz Tibor, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. fejlesztési vezetője.

A szakember beszélt arról is, hogy az energiaköltségek és a nyersanyagárak emelkedése a dohányiparban is érezhető külső hatások, amelyek megoldandó feladatokat állítanak elénk. Ezt azonban a társaság képest kezelni, amit az idei palántanevelési és -ültetési szezon eredményessége is bizonyít.

Füzi Csaba, a szintén a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a DOFER által megtermelt és feldolgozott dohányt elsődlegesen felhasználó, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy mindemellett fontosnak tartják azt is, hogy a dohánytermesztés, magas kézimunkaerő-igénye miatt továbbra is meghatározó szerepet töltsön be a kedvezőtlen termőhelyi adottsággal rendelkező termesztési körzetekben élő lakosság foglalkoztatásában, a vidék népességmegtartó erejének fenntartásában.

(Címlapkép forrása: Continental Dohányipari Csoport)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?