Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A kereskedőkkel való beszélgetés egy dolgot világossá tett: bizonytalan idők várnak mindenkire a szamóca világában. Cindy van Rijswick, a Rabobank friss termékekkel foglalkozó vezető szakértője egyetért. "Az általában stabil szamócapiac óriási kihívások előtt áll, különösen a kínálati oldalon. A termesztési árak a szemünk előtt emelkednek. A műtrágya egyre drágább, az energiaköltségek pedig az egekbe szöknek. A drágább, de szűkös munkaerő sem könnyíti meg a helyzetet." Emellett az "Európai Zöld Megállapodás" úgy lóg sok termelő feje felett, mint Damoklész kardja. A Belga Kertészeti Szövetség (VBT) titkára, Luc Vanoirbeek szerint ez a cél dicsérendő, feltéve, hogy megfizethető, igazságos és reális módon történik - írja a NAK.
Az egekbe szökött energiaköltségek miatt ezen a télen sokan úgy döntenek, hogy nem, vagy csak később ültetnek. Ez lényegesen kevesebb kínálatot fog eredményezni. Ez automatikusan magasabb árakhoz vezet, de ez nem fedezi a költségeket - magyarázza Philippe Binard a Freshfel Europe-tól. A termelők és a kereskedők rendkívül szűk árréssel dolgoznak. Ráadásul a megnövekedett költségek közel sem háríthatók át a fogyasztókra. A gyümölcsök és zöldségek már most is drága termékeknek számítanak. Így a még magasabb árakkal az embereket visszaszorítják a "rossz, de olcsó kényelmi ételek" felé". Ehhez jön még, hogy a keresleti oldalon sem állnak jól a dolgok.
Az infláció és az azt követő vásárlóerő-csökkenés a legtöbb fogyasztót súlyosan érintette. Ezért egyre inkább odafigyelnek arra, hogy mire költenek. A diszkontok még soha nem voltak ennyire népszerűek, az akciókat egyre inkább választják, a házi márkák kerülnek előnybe a prémium termékekkel szemben. A világjárvány idején a gyümölcs- és zöldségeladások megugrottak, de ezek azóta ismét normalizálódtak. Az egészség egyre kevésbé fontos egyesek számára. A korábbi válságok arra tanítanak bennünket, hogy nehéz időkben a vásárlók a 'vigasztaló ételekhez'. Reméljük azonban, hogy ha az árakat kordában tudjuk tartani, ezúttal ez nem fog nagymértékben megtörténni.
A kongresszuson az volt a tendencia, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet kezelni ezeket a kihívásokat, amelyekkel a szamócapiacnak szembe kell néznie. Az általános üzenet a reményről szólt, valamint arról, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek "minden politikai döntés középpontjában kell állniuk". Ezért a kongresszuson sok szó esett a lehetőségekről és alternatívákról, legyen szó akár az automatizálásról autonóm üvegházak révén, akár robotok alkalmazásáról a növényvédelemben és a betakarításban. Vagy a szamóca más módon, például a közösségi médián és az influencereken keresztül történő megismertetése a fogyasztókkal. A világ változik és a piacnak lépést kell tartania vele. Ebben egyetértett és szorgalmasan vitatkozott a nemzetközi tömeg a négynapos 2022-es Nemzetközi Szamóca Kongresszuson.