Az idei év nem kedvezett a kukoricának: a termésmennyiség 2022-ben országosan átlag alatti lett. Egyes régiókban a hosszú aszály következtében szinte nem is volt mit learatni a gazdáknak, ráadásul a mennyiség mellett a minőséggel is gondok lehetnek.
A kukoricában, amely világszerte a legnagyobb mennyiségben termelt növény, sajnálatos módon nagyon gyakran fordulnak elő mikotoxinok.
A mikotoxinokat penészgombák termelik. Vannak, akik nem számolnak azzal, hogy penészgomba-fertőzés nem csak betakarítás előtt alakulhat ki, hanem tárolás közben is. A termőföldről behozott és leszárított áru toxintartalma jelentősen nőhet a nem megfelelő tárolás következtében, így erre is figyelni kell. A tárolás során bekövetkező minőségromlások jelentős anyagi veszteséget okoznak a tulajdonosoknak, ennek ellenére sok helyen még mindig nem fordítanak elegendő figyelmet ennek kivédésére.
Egyes mikotoxinok - különösen az aflatoxinok - rákot és más káros hatásokat okoznak, például immuntoxicitást, hormonális és növekedési zavarokat. Ezért számos ország szigorú élelmiszerbiztonsági szabványokat állított fel a mikotoxinokra vonatkozóan. A tapasztalatok szerint a gazdálkodók a helyes mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása mellett az okszerű és időben történő vegyszeres védekezéssel tudják leginkább csökkenteni a mikotoxinok mennyiségét, de akár a fajtaválasztás is jelentős hatással lehet a végeredményre.
2022 termése a kukorica szempontjából átlagon felüli toxicitást mutat. A betakarítást megelőzően már augusztusban is vizsgáltuk a magyarországi szántőföldekről származó kukoricákat, de akkor még nem volt súlyos a fertőzöttség.
Ezzel szemben a raktárba került, többnyire szeptember vége után aratott kukoricáknál már jelentősen emelkedett a toxicitás. Érdekes, hogy ebben nincs különbség a régiók között, viszont akár egymás melletti táblákban is komoly eltérés lehetett.
A legnagyobb problémát az Aflatoxin (azon belül is a B1) és az Ochratoxin jelenti idén, ezért a minősítésnél ezekre mindenképpen érdemes bevizsgáltatni az árut. Jelen van még - bár jellemzően az egészségügyi határérték alatt – Fumonisin is, viszont a többi gyakran vizsgált mikotoxin (Don, Zearalenone, T-2 és HT-2) idén eddig nem okozott gondot.
Forduljon az SGS-hez, ha Ön is szeretné tudni, hogy valójában milyen a raktárába betárolt áru!
Lássuk, milyen lett az idén betakarított kukorica minősége? | SGS Magyarország
(x)