Durva, mi épül Hollandiában: ilyen ültetvény még soha nem volt Európában

Durva, mi épül Hollandiában: ilyen ültetvény még soha nem volt Európában

agrarszektor.hu
A GroenLeven megkezdte Európa legnagyobb, bogyós gyümölcsös PV projektjének építését, melynek végén 24206 napelem alatt fognak málnát termeszteni. A napelemek mintegy 2810 háztartás számára elegendő energiát termelnek majd. A GroenLeven agri-PV-projektje Hollandia Észak-Brabant tartományában, Meierijstad településen valósul meg. Főleg málnát, de szedret, ribizlit és spárgát is termesztenek majd az üzemben. A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított Hollandiában, ezek együttesen közel 15 megawattot tesznek ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európa legnagyobb agrár-PV projektjének megépítését egy kísérleti projekt előzte meg. Maarten van Hoof málna- és szederültetvényeinek egy része fölé már 2020-ban napelemeket telepítettek. A sikeres eredmények után van Hoof úgy döntött, hogy a teljes málnatermését napelemekkel szereli fel - írja a FruitVeB.

Általában fóliát helyezünk a gyümölcsök fölé, hogy megvédjük őket a zord időjárási viszonyoktól. A málna nem bírja a sok csapadékot, gyorsan megpenészedik. Emellett a panelek strapabíróbbak is a fóliánál, nagy szélben sem csapkodnak, ráadásul munkaerő-takarékosak is, mivel a fóliát gyakran kell cserélni. Ez egy olyan befektetés, amely jövőbiztossá teszi a vállalkozásomat

- magyarázza Maarten van Hoof. 

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított, többek között málna, egyéb bogyós gyümölcsök és szamóca fölött. Bram Wasser, a GroenLeven agri-PV projektvezetője szerint:

Az agri-PV számos előnnyel jár, de minden egyes gyümölcsfajta más-más agri-PV felhasználást igényel. Ezért a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézettel (WUR) közösen vizsgáltuk azt, hogy melyik ismert holland gyümölcsfajnál melyik agri-PV a legmegfelelőbb alkalmazás. Kutatásaink többek között a panelek fényáteresztését (PAR), a panelek alatti klímát, a hőmérsékletet, a növényvédőszer-csökkentést, a gyümölcstermést és a Brix-értéket vizsgálták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?