Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A sült szelídgesztenye vagy éppen a belőle készült gesztenyemassza az őszi-téli, illetve a karácsonyi ünnepi időszak egyik kedvelt csemegéje. A gesztenye az 1600-as évekig kizárólag a szelídgesztenyét jelentette, a vadgesztenye ugyanis csak ezután került Magyarországra. Sajnos hiába él hazánkban hat államilag is elismert szelídgesztenyefajta, és hiába vannak kedvező éghajlati feltételek a termesztésükhöz, a hazai gesztenyefogyasztás nagy részét importból kell fedezni. Kedvező időjárás, minimális kártevő és kórokozó kártétel esetén is alacsony az éves termésmennyiségünk.
Egyre csökken a szelídgesztenye termőterülete
A szelídgesztenye, amit más néven maróninak is hívnak, a bükkfafélék családjába tartozik. Érdekesség, hogy nem közeli rokona a vadgesztenyének, mely emberre enyhén mérgező. A szelídgesztenye igen tápláló és egészséges őszi-téli gyümölcs, hiszen magas a tápértéke, illetve számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hazánkban az árutermő szelídgesztenye-ültetvények területe 276 hektár, az ültetvények elsősorban a nyugat- és dél-dunántúli megyékben helyezkednek el. Az országos éves termésmennyiség jellemzően 150-300 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. A legnagyobb területen Vas és Somogy vármegyében , valamint Zalában találunk termesztett gesztenyét.
A magyar szelídgesztenye-fajták jól mutatják a főbb hazai termőtájakat: az Alpokalja vidékét, melyet a Kőszegszerdahelyi, és a Dél-Dunántúlt, melyet az Iharosberényi fajták uralnak. Észak-Magyarországon a Nagymarosi fajták álltak termesztés alatt, itt azonban mára nagyon elenyésző a termesztés volumene. Tájfajtákkal is találkozhatunk, mint például a Nemeshetési korai (Nemeshetés, Zala megye), a Maróti kései (Dunakanyar) és a Maróti nagy szemű (Dunakanyar). A friss szelídgesztenye általában októbertől márciusig kapható a boltokban és a piacokon, illetve a gesztenyemassza egész évben megtalálható az üzletek fagyasztó pultjaiban.
Kevesebb terméssel számolnak Olaszországban
Gesztenye importunk évente 2000–2500 tonna között mozog, 1–1,2 milliárd forintos értékben, jellemzően Olaszországból érkezik - derül ki a NAK korábbi közléséből. A kilenc ismert gesztenyefaj közül Európában csak egy faj, az általános európai gesztenye (Castanea sativa) terem meg. Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában is termesztik nagyüzemi szinten, de a legnagyobb szelídgesztenye-állomány európai szinten Olaszországban található.
Felmérések szerint 2020-ban a világ összes gesztenyeültetvénye megközelítőleg 582 545 hektár volt, és ennek több mint fele Kínához tartozik. Ez megközelítőleg 2 300 000 tonnás éves világtermelést jelent, Kína a vezető termelő csaknem 1 750 000 tonnával, majd Spanyolország következik 189 000 tonnával. A FAO adatai szerint a 2 300 000 tonnás gesztenyetermelésből több mint 220 000 tonna körülbelül 10 százalék Európából származik. Az ISTAT adatai szerint 2022-ben Olaszország mintegy 57 000 tonna gesztenyét termelt 36 000 hektáron.
A legnagyobb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti szerint a meleg ősz megzavarja a természetes folyamatokat a gesztenyénél, a magas hőmérséklet és a csapadékhiány miatt a fákon marad a termés, elmarad a gesztenyék lehullása, ami megakadályozza a betakarítást. A májusi és júniusi bőséges esőzések is erősen befolyásolták a virágzást. Az első becslések csökkenő gesztenyetermést jósoltak Olaszországban - írja az agenzianova.com.
Itthon néhány cég foglalkozik feldolgozással
A hazai pár száz tonnás termésmennyiség elenyésző, egy kisebb feldolgozó is annak a többszörösét dolgozza fel. Gesztenye feldolgozással és a fagyasztott gesztenyepüré előállításával hazánkban 4-5 ismertebb vállalkozás foglalkozik, összesített árbevételük évi 3-4 milliárd forintot jelent. A fogyasztók egyre jobban kedvelik a gesztenyét a hazai piacon is annak ellenére, hogy drága csemegéről van szó. Év elején a Budapesti Nagybani Piacon az első osztályú import szelídgesztenyét 2000-2300 Ft/kg áron kínálták. A kilónkénti ár a kiskereskedelmi láncokban jelenleg eléri a 4000 forintot.
Változó termésmennyiségek
Sokak szerint van fantázia a gesztenyészésben, de ugyanakkor az is tény, hogy a szelídgesztenye nem lett igazán megszelídítve, hiszen míg más gyümölcsöknél az alapfajhoz képest többszörös terménymennyiség is elérhető a nemesítésekkel, addig a gesztenyénél körülbelül 1-2 tonnával lehet számolni hektáronként. A gesztenye hektáronkénti termőképessége egy jól termőre fordult egészséges állományban is nagyon változó, hiszen a korai és kései fajták között termőképességbeli eltérések is vannak.
A jövedelmezőségi szempontokat tekintve a nagy szemű és korai értékesebb a keresettség miatt, mint a kései apróbb, bár utóbbi termőképessége jobb és ez eltarthatóbb is. Pontos költséggel elég nehéz számolni a gesztenyetermesztés esetében amíg termőre fordul az ültetvény, hiszen a telepítési és ápolási munkák hosszú éveken keresztül tartanak és évjárattól függően öntözés is szükséges.