Szólunk: szója!

Szólunk: szója!

Fórián Zoltán
A magyar agrárium egy felbolydult méhkashoz hasonlít. Az elmúlt két-három évben olyan szinten változtak meg a gazdálkodási körülmények, amilyenre már évtizedek óta nem volt példa. A fő kérdés, hogy ez vihar, ami lecsitul, vagy egy új világ, amihez alkalmazkodni kell. Határozottan kijelenthető, hogy a hullámzás csökkenni fog, de a változás tény. Az alkalmazkodás során mindenki keresi azokat a növényeket, amelyekkel a tömegcikkek helyettesítését a szükséges mértékben meg tudjuk oldani. Ez nagyon fontos: nem kell elfelejteni a mostani vetésszerkezetet, de az idők szavára hallgatni kell. Ahogy Hofi mondta, amikor televette a kádat benzinnel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szója világpiaca

A szója termelésében és még inkább az exportjában egészen kiemelkedő a koncentráltság. A két legnagyobb termelő (Brazília és az USA) állítja elő a világ összes szójatermésének kétharmadát, és tartja kézben a világpiac több mint 85 százalékát. Ebből következik, hogy a termény igen nagy, 40 százalék feletti arányban kerül a világpiacra. A szójabab – a szójaliszttel együtt – persze tőzsdei termék. Nos, ettől kezdve tudjuk, hogy piaca igen volatilis, érzékeny. Ha az alábbi ábrára tekintünk, amely a Chicagói Árutőzsde fronthavi ármozgását mutatja (USc/véka), nemcsak ezt érzékeljük, hanem azt is, hogy a Covid nyomán megugrott árak valahogy nem akarnak a korábbi szintre visszatérni. Beárazódott a fokozott hangulat. Nem mellesleg, a trendszerű árcsökkenés már második éve jellemző. Ha pedig mellé tesszük a hazai termelői árakat mutató AKI grafikont, akkor a párhuzamot nem lehet nem észrevenni. Hát ezért kell a világpiacról indulva megfejteni a szójában rejlő hazai lehetőségek mértékét.

Forrás: Chicagói Árutőzsde
Forrás: Chicagói Árutőzsde
Forrás: AKI
Forrás: AKI

Még egy árgörbére érdemes ránéznünk, ez pedig a nagy piaci szereplők árai. Az látszik ugyanis rajta, hogy Ukrajna a háború kitörése óta olcsónak számít. (Az ábrán jól látható, hogy az ukrajnai árjegyzés a háború miatt hónapokig szünetelt.) Ukrajna 2023-ban új csúcsot állított be a szójatermelésében. 30 százalékkal emelkedve, 4,8 millió tonnára nőttek.

Az eltelt időszak nagy tanulsága, hogy a mögöttünk hagyott hullámhegy és -völgy nem volt normális. Sokakat meg is tévesztett. Viszont egyértelmű üzenete, hogy az élelmiszerek nem értékelődtek fel, csak az áruk emelkedett. Ez határozottan rossz hír. Azt is mutatja, hogy a mezőgazdasági tömegcikkek piacai könnyedén befolyásolhatók, könnyű hangulatot kelteni. Ezért, amikor a többi befektetési terület nem nyújt elég nagy megtérülést, akkor szívesen jelennek meg rajta a forró pénzek. Napjainkban, amikor a legtöbb részvénytőzsde csúcsokat dönt, csekély a jelenlétük, így befolyásuk is, például a szójapiacon.

Forrás: USDA, adatok 2024.01.17-ig
Forrás: USDA, adatok 2024.01.17-ig

Ilyenkor erőteljesebben érvényesülnek a mérlegadatokra alapozott ármozgások. A termelés gyorsabban növekszik, mint a felhasználás, így nőnek a készletek. Árak irány lefelé. Az elmúlt hetekben a brazil terméssel kapcsolatos aggodalmakkal volt teli a szójapiac. Mára kiderült, hogy a brazil terméskiesést a magasabb argentin, amerikai, paraguayi, orosz, kínai és bolíviai bőven ellensúlyozza. Az USDA januári jelentésében ezért a 2023/24-es gazdasági év globális szójabab-termelési előrejelzését 0,1 millióval növelte, 399,0 millió tonnára. Az aggodalmak rövid áremelkedést okoztak, ami azért meglátszott a világpiaci forgalmi érték emelkedésében, de az olajgyártás szintje nem változott, és a készletek várható szintjét is csak 0,4 millió tonnával emelték meg, így az 12,7 millió tonnával haladja meg a tavalyi szintet.

Számunkra is fontos, hogy Kína próbál minél kevésbé függeni az USA-tól. A Kínai Népköztársaság Általános Vámigazgatási Hivatala szerint 2023-ban Kína 99,41 millió tonnára növelte a szójabab behozatalát, különösen Brazíliából (29%-kal 2022-hez képest) 69,95 millió tonnára, miközben csökkentette az Egyesült Államokból származó beszállítást (13%-kal 24,17 millió tonnára). A brazil szójabab részesedése így 70 százalékra emelkedett, míg az Egyesült Államokból származó szójabab részesedése 24 százalékra esett vissza.

Argentínában a következő két hétben 30–35 Celsius-fokos hőség várható, ami spekulatív áremelkedéshez vezethet, de összességében a termések állapota sokkal jobb, mint tavaly, így a termés növekedése 20–25 millió tonnával jelentősen megnöveli a globális jegyzésekre nehezedő nyomást.

Forrás: USDA
Forrás: USDA

Az EU erős importőr

Bár kétségtelenül növekszik, az a 3 millió tonna, amit az EU szójából előállít, szükségleteinek csak töredékét fedezi. Bár a felhasználás is lefordult már a csúcsáról, továbbra is Kína után a második legnagyobb importőr babból, lisztből pedig messze a legnagyobb.

Az EU szójabab, szójaliszt és szójaolaj mérlege, ezer tonna. Forrás: USDA
Az EU szójabab, szójaliszt és szójaolaj mérlege, ezer tonna. Forrás: USDA

Az olajos magok világpiaci helyzete

Most előszőr beszélnek arról a világban, hogy az elektromos járművek növekvő eladásai miatt az olaj és a biodízel iránti kereslet csökken, így a közeljövőben az energianövények iránti kereslet is csökkenni fog. 2023-ban az elektromos és hibrid autók globális értékesítése 31 százalékkal nőtt a 2022-es 60 százalék után. Idén további 21 százalékos bővüléssel kalkulálnak. Mivel az olajnövények egyik legfontosabb hasznosítási területe az üzemanyag­gyártás, annak visszaszorulásából még nagy gondok fognak keletkezni már középtávon is e magok termelésének szintjén is, még akkor is, ha a pálmaolaj-termelés középtávon mérséklődni fog.

A legfrissebb, már idei előrejelzések szerint a globális olajosmag termést 660 millió tonnára várják az amerikai szakértők. Ez némi csökkenés a decemberi várakozásokhoz képest, amit leginkább a kisebb brazil szójatermésre, és argentin, EU és orosz napraforgótermésre alapoznak, de ez ettől még újabb világcsúcs termés marad. Az olajos magvak globális kereskedelme enyhén elmaradhat a tavalyi szinttől, de a lényeg az, hogy a felhasználás emelkedési üteme elmarad a termés növekedésétől, így emelkedő készletszintre számíthatunk globálisan az olajos magok szintjén. A termelés szerkezetében továbbra is a szója a meghatározó, amely ugye inkább fehérje, mint olajnövény, de hatalmas volumenei miatt ármeghatározó ebben a szektorban is. Az olajos magok globális termelésében ugyanis 60 százalékot képvisel a szója. A második helyen álló repce aránya már mindössze 13 százalékos, a napraforgóé 8. Más a helyzet az olajtermelésben. Ott a pálma viszi a pálmát 36 százalékkal. Mögötte a szója (28%), a repce (15%) és a napraforgó (9%) sorakozik.

A meghatározó* olajosmagok összevont globális mérlege, millió tonna. Forrás: USDA, *szója, repce, napraforgó, földimogyoró, gyapotmag,
pálma, kókusz
A meghatározó* olajosmagok összevont globális mérlege, millió tonna. Forrás: USDA, *szója, repce, napraforgó, földimogyoró, gyapotmag, pálma, kókusz
Forrás: USDA
Forrás: USDA

Az olajos magok termelése messze meghaladja a felhasználás szintjét, így emelkednek a készletek, és az árak nehezen tudnak majd elmozdulni a mélypontról. Évről évre új termelési és készletcsúcsokat látunk. Ennek oka a növényi olajok iránti kereslet tartós emelkedése. A növekedés motorja sokkal inkább az ipari felhasználás bővülése, mint az étkezési célú kereslet. Az üzemanyagok, az illatszerek, tisztítószerek gyártása tartósan növekszik és gerjeszti a keresletet az olajos magok és a növényi olajok iránt.

Forrás: USDA
Forrás: USDA

Házunk tája

Forr a levegő a szója körül. Érvek sorát lehet hozni, miért érdemes foglalkozni vele (nitrogénhozzáadás nélkül termeszthető, könnyű piacot találni neki, meg lehet spórolni a szárítást, jelentős támogatás igényelhető hozzá, jól illeszthető a vetésforgóba, utóvetemény-hatás stb.). Véleményem szerint, két korlátja van a termelés növekedésének, a termelők vonakodása és a vetőmagok mennyiségi elérhetőségi korlátja. Arra számítok, hogy ezek közül az előbbiben épp most élünk meg fordulatot, miközben a második nehezebben, de orvosolható.

2023-ból még csak tíz havi külkereskedelmi adatot látunk, de az biztos, hogy a babimport alatta marad az előző évinek, miközben az export meghaladhatja azt mennyiségben. Értékben persze csökkenést látunk az alacsonyabb árak miatt. A dara importja is visszaesett.

Forrás: KSH
Forrás: KSH
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?