Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ugyan az infláció miatt továbbra is egyre drágulnak az élelmiszerek és az italok, a közeljövőben az ellátási láncok törékenysége sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet a pénztárcánkra. Emiatt azonban sokak kedvenc reggeli italai, a kávé, a tea vagy a kakaó akár luxussá is válhatnak az emberek egy része számára - írta meg a Világgazdaság a Financial Times értesülései alapján. Mint írták, bár manapság könnyű megfeledkezni róla, de az olyan egyszerű, hétköznapi alapélelmiszerek, mint például a kávé, a tea vagy a kakaó milyen bonyolult útvonalon jut el a fogyasztókig. Népszerűségük nem újdonság - az Ázsiából és Afrikából származó forró italokat évszázadok óta fogyasztják Európában, megszerzésük érdekében pedig háborúkat vívtak, gyarmatbirodalmakat építettek fel. Az ellátási láncok azonban egyre törékenyebbek, és félő, hogy a globális kereskedelem összeomlásával a naponta fogyasztott italaink hamarosan luxustermékekké fognak válni.
A tea, a kávé és a kakaó is konténerszállító hajókon érkezik Európába, amelyek útvonalai az izraeli-Hamász háború kirobbanása, valamint a palesztinokat támogató jemeni húszik támadásai következtében felborultak. A Szuezi-csatorna bejáratában, a Vörös-tengeren mindennaposak a támadások, Szomáliában pedig újra megjelentek a kalózok, így a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakra térni, például megkerülve Afrikát. Az Atlanti-óceán másik oldalán a Panama-csatorna járhatósága is veszélybe került: itt az aszály nehezíti meg a közlekedést, tovább bonyolítva a globális ellátási láncok működését.
És bár a terrorszervezetekkel és kalózokkal azonban a Nyugat viszonylag könnyen le tud számolni, a klímaváltozás sokkal veszélyesebb ellenség, a termelőknek pedig a közelmúltban egyre többször kellett szárazsággal, áradással vagy más természeti katasztrófákkal szembenézniük.
Luxus lesz a hétköznapi élelmiszerekből
A mezőgazdasági termények mindig is veszélyeztetett áruk voltak, hiszen a szeszélyes időjárás, a betegségek vagy a túlságosan hosszú szállítási útvonalak könnyen tönkretehetik a gazdák többhavi munkáját. Az éghajlatváltozás ezt tovább fokozza, a kávé, a tea és a kakaó termelése pedig elsősorban szegény országokban zajlik, ahol a földtulajdonosok nem kapnak megfelelő támogatást a kormányoktól a védekezéshez. A külső beavatkozás pedig gyakran előre nem látott következményekkel járhat: az erdőirtás visszaszorítását célzó új uniós törvény például az európai raktárakban tárolt kávé és kakaó megsemmisüléséhez vezethet, mivel azok nem felelnek meg az EU etikai és környezetvédelmi szabályainak.