Elképesztő felfedezést tettek a kutatók ezzel a zöldséggel kapcsolatban

Elképesztő felfedezést tettek a kutatók ezzel a zöldséggel kapcsolatban

agrarszektor.hu
Bár sokan nem szeretik, a brokkoli mégis a legegészségesebb zöldségfélék közé tartozik. Ráadásul egy friss kutatás kiderítette, hogy egy olyan anyagot is tartalmaz, amely több kritikus egészségügyi probléma megelőzésében is közrejátszhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy friss kutatás szerint a brokkoli nemcsak nagyon egészséges, de kritikus egészségügyi problémák megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy a benne lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a stroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni - írta meg az Infostart a hvg.hu értesülései alapján. A Sydney Egyetem kutatói nemrég 23, a növényekben gyakran előforduló vegyületen végeztek laboratóriumi vizsgálatot, hogy kiderüljön, azok mennyire kötődnek a vérlemezkékhez.

A kutatók arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, például a karfiolban és a brokkoliban előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik. A vegyület egy ideje már kiemelt figyelmet kap tudományos körökben a rák megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt. Az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése most kimutatta, hogy képes lassítani a vérlemezkék csomósodását is és gátolni a vérrögképződést egy meghatározott fehérje aktivitásának módosítása révén.

A szakemberek szerint emiatt akár megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata. A vizsgálat eredményét az ACS Central Science című tudományos lapban publikálták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06