Gondok vannak a német almával: 2017 óta nem volt ekkora a baj

Gondok vannak a német almával: 2017 óta nem volt ekkora a baj

agrarszektor.hu
A tavalyinál 22%-kal kisebb almatermés várható a 2024-es évben Németországban. A jelentős visszaesés oka a különösen a délkeleti régiókat sújtó késő tavaszi fagyok és a gyenge kötődést okozó hűvös, csapadékos időjárás.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) prognózisa szerint a 2024-es évben a német almatermés volumene 734 ezer tonna körül várható, ami 22,1%-kal (207,6 ezer tonnával) kevesebb, mint 2023-ban, az elmúlt 10 év átlagához képest pedig 26,3%-os (261,3 ezer tonnás) csökkenést jelent. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben várhatóan 2017 óta (596 700 tonna) a legalacsonyabb almatermést fogják betakarítani - írja a FruitVeB.

Az előző évektől jelentősen elmaradó várakozások oka elsősorban a kedvezőtlen időjárási körülményekben keresendő, amelyek különösen a délkeleti tartományokban akár 90%-os terméskiesést eredményeztek. A késő tavaszi fagyok és jégesők miatt gyenge volt a kötődés, a következő időszakban pedig a hűvös, csapadékos időjárás több régióban sem kedvezett a gyümölcsök fejlődésének, viszont a betegségek megjelenését elősegítették.

A nagyon alacsony terméskilátások ellenére az alma továbbra is messze a legjelentősebb gyümölcs Németországban. A 2024-es évben az országos termőterület 33 ezer hektár, ebből 11600 hektár Baden-Württembergben (Bodeni-tó régió) és 8400 hektár Alsó-Szászországban (Altes Land) található. Mivel Szászországban, a harmadik legnagyobb almatermesztő régióban (2300 hektár) rendkívül alacsony termés várható, az összes alma háromnegyedét a termőterület 60,5%-át adó Baden-Württembergben (42,9%) és Alsó-Szászországban (32,1%) takarítják majd be.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?