Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az ország szőlőültetvényein hamarosan befejeződik a szüret, ennek ellenére még sok helyen van termés a tőkéken. Sok esetben azonban nem kell a szőlő a feldolgozóknak, mert már vásároltak annyit, amennyire szükségük volt. Ha át is veszik, olyan árat kapnak a termelők mint öt évvel ezelőtt, pedig azóta szinte minden drágább lett - írta meg az Infostart a TEOL.hu értesülései alapján. Aki csak szőlőt termel és nincs feldolgozója, az kiszolgáltatott a felvásárlókkal szemben az árban és a szüret időpontjának megválasztásában is.
Ráadásul a Szekszárdi és a Tolnai borvidéken a borászatok többsége rendelkezik akkora ültetvénnyel, melyeken terem annyi szőlő, mely az éves borforgalmazásukhoz szükséges. Legfeljebb kis mennyiséget vásárolnak hozzá a kisebb szőlőtermelőktől.
Tolna megyében a legtöbb pincészet már nem veszi meg a gyümölcsöt. Egy, a neve elhallgatását kérő gazda szerint az idén még legalább öt hektárnyi területen a tőkén van a szőlő, mert nem tud mit kezdeni vele. A szakemberek szerint ez várható volt: akinek nem volt előre megkötött szerződése a feldolgozókkal, az rosszul járt az idén.
A gond az, hogy a korábbiaknál több bor maradt a pincészetekben az elmúlt években. Ugyanakkor minden drágult: az üveg, a címke, a dugó, a papírcsomagoló, a borászati készítmények. Ha visszafelé számol az ember, ebből az összegből kell a növényvédelmi költségeket, a munkabéreket, illetve minden más egyéb költséget is kifizetni. Ha még a szőlőt is meg kellene vennie a borászatnak, akkor valóban nem sok haszna maradna. Ezért sok pincészet kénytelen volt visszafogni a kiadásait.
Az pedig tovább súlyosbította a helyzetet, hogy idén összeértek a fajták, gyakorlatilag három hét alatt lezajlott a szüret, viszont a feldolgozó kapacitások végesek, így sok helyen nem tudtak egyszerre több szőlőt fogadni
- mondta el Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere.
Jellemzően 100-120 forintos kilónkénti átvételi árról hallani, főleg az alföldi feldolgozók vásárolnak a Szekszárd környéki termelőktől. Ebben a helyzetben egyre több gazda nyilatkozik úgy, hogy inkább kivágja a szőlőjét, mert nem éri meg vele foglalkozni.