Hihetetlen, de igaz: már ennyibe kerül a gesztenye a magyar piacokon

Hihetetlen, de igaz: már ennyibe kerül a gesztenye a magyar piacokon

agrarszektor.hu
Óriási a kereslet a magyar szelídgesztenyére, nemcsak nálunk, hanem egész Európában is, viszont az utóbbi másfél évtizedben egy gombás betegség, a kéregelhalás járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a szelídgesztenye gubacsdarázs is. De milyen piaci árakra számíthatunk idén? Kocsis Mártont, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referensét erről is kérdezte a HelloVidék.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Október közepe van, így még jó egy hónapig kitarthat a hazai szelídgesztenye szezonja, amikor is a piacokon és a szupermarketekben is még viszonylag normális áron vásárolhatunk magyar gesztenyét. A szombathelyi piacon 2024. október közepén 2500 forint/kilós áron kínálják a szép és nagy szemű vasi és zalai termés kilóját. Jóval olcsóbban hozzájuthatunk az online piactéren, ahol például a Maroni és a nagyszemű: 1800 Ft/kg, a vegyes gesztenye: 1500 Ft/kg áron kapható, de látunk 2000 ft/kg-ért is, ahol a frissen szedett a közeli helyekre csemegét házhoz is szállítják. Ideje hát lépni, és Facebook-oldalakon kistermelőket és gesztenyés kerteket keresni, mert az ezt követő időszakban azonban már jó eséllyel csak olasz, kínai vagy erdélyi gesztenyével találkozhatunk. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kocsis Márton elmondta a lapnak, hogy A TERA adatbázis szerint Magyarországon összesen 279 hektár szelídgesztenye-ültevényt tartottak nyilván, ennek túlnyomó többsége, csaknem 90%-a a Dunántúlon található: 76 hektár Somogy, 68 hektár Vas, 55 hektár Zala, 28 hektár Győr-Moson-Sopron, 18 hektár Komárom-Esztergom, 13 hektár pedig Baranya megyében. A gesztenye hagyományos hazai termőterülete a Dunakanyar, a csapadékos Nyugat-Dunántúl (Vas, Zala és Somogy megye), illetve és Pécs és környéke. Az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak. Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják. Hazánkban a mogyoróhoz hasonlóan jellemzően kisüzemi növény, a nagyobb árutermelő ültetvények száma igen csekély.

Mindent az árakról

Jelenleg a Budapesti Nagybani Piacon a szelídgesztenye még nem jelent meg a kínálatban, de ez a napokban várható. Tavaly október 19-i kezdettel közöltek árakat, akkor a nyitó ár hazai I. osztályú tételek estében 2500-3000 Ft/kg volt, ami november első hetének végére 1800-2200 Ft/kg környékére esett, és ekkor a hazai áru el is tűnt a kínálatból (hazai II. osztályú árut pedig már 1200-1500 Ft/kg közötti áron is lehetett venni). A döntően olasz I. osztályú import ára az 1400-1800 Ft/kg körüli tartományban alakult, de itt volt egy „extra” kategória is, ahol a 2600-3400 Ft/kg-os ársáv volt jellemző.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az országos éves termésmennyiség 200-500 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból. A szelídgesztenyére óriási a kereslet, nemcsak nálunk, hanem egész Európában - a fő beszállítók majdnem minden ország esetében az olaszok. A magyar feldolgozók problémája a szélsőségesen ingadozó termés (150 és 800 tonna között), másrészt a már említett heterogén minőség. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?