Kemény, ami a brazil naranccsal történik: nehéz helyzetben a termelők

Kemény, ami a brazil naranccsal történik: nehéz helyzetben a termelők

agrarszektor.hu
A Fundecitrus előrejelzése szerint a tavalyihoz képest csaknem 30%-kal csökken az idei narancstermés volumene Brazíliában: a fő termelő övezetben, az országos termés több mint 80%-át adó São Paulo és a délnyugati Minas Gerais övezetben (Triangulo Mineiro) az idén 215,78 millió 40,8 kg-os (90 fontos) láda termést várnak (tavalyelőtt 307,22 millió ládányi narancsot takarítottak be az övezetben, és már ez is az előző 35 év legkisebb termése volt). Az előző évi teljes brazil narancstermés 378 millió láda, azaz 15,42 millió tonna volt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A termés csökkenése elsősorban a kisebb gyümölcsméretnek tulajdonítható, ami a forró és száraz időjárás közvetlen következménye. A kedvezőtlen időjárási körülmények, köztük az átlagosnál akár 54%-kal kevesebb csapadék, valamint a rendkívüli hőség felgyorsította a gyümölcsök érését. A térségben egyre terjed a narancszöldülés (citrus greening vagy huanglongbing, HLB) baktériumos betegség, a Fundecitrus becslései szerint a fák 38%-a érintett, bár a betegség súlyossága jelentősen eltér. A Fundecitrus prognózisának következő frissítése december 10-én várható - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Brazíliában a narancstermés mintegy 30%-a kerül a frisspiacra, 70%-ából pedig gyümölcslevet, főleg sűrítményt készítenek, ami egyben az almalé és az almalésűrítmény helyettesítő terméke. A Brazília által termelt fő narancsfajták a következők: Hamlin, Westin, Rubi, Valencia Americana, Seleta, Pineapple, BRS Alvorada, Pera Rio, Valencia, „Folha Murcha” Valencia és Natal - ezek közül messze a Pera Rio (73,3 millió fa) a legjelentősebb, a második Valencia és a Valencia Folha Murcha vegyesen (62,9 millió fa), míg a dobogó harmadik helyét a Hamlin, Westin és Rubi (együtt 32,6 millió fa) foglalják el. A Brazíliában folyó nagyüzemi narancstermesztés erősen gépesített, de az ültetvények hozamai igen eltérőek: a hektáronkénti kevesebb mint ezer láda (40,8 tonna) és a hektáronkénti kétezer láda (81,6 tonna) között alakulnak fajtától és térállástól, valamint termelési céltól függően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?