Sokan nem ismerik az új szabályokat: ezeken a földeken már így is lehet dolgozni

Sokan nem ismerik az új szabályokat: ezeken a földeken már így is lehet dolgozni

agrarszektor.hu
Módosult a VPAKG 2021 pályázati felhívása: a szántóra vonatkozó tematikus előírások esetében számos ponton pontosításra került az, hogy bizonyos anyagok talajba juttatása nemcsak szántással és forgatással valósítható meg, hanem a forgatás nélküli technológiákkal való talajba bedolgozással is. A módosítás jelentősége, hogy ennek a kritériumnak köszönhetően az Agro-ökológiai Program gyakorlata is megvalósítható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Módosították a VPAKG 2021 pályázati felhívását, így mostantól a talajba forgatással, illetve talajba történő bedolgozással teljesíthető az istállótrágyázás, a területen képződő melléktermékek (különböző szalma és szármaradványok) talajba juttatása - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Emellett kiegészítésre került az első kifizetési kérelem - 2022 - előtt elvégzett agrotechnikák bejelentésének szabályozása a középmély lazítással, mely szerint az első kifizetési kérelem benyújtását követő 15 napon belül ezen munkaműveletet is be lehetett jelenteni.

Mint kiderült, változott a visszavonási kérelem benyújtására nyitva álló határidő is. Ennek értelmében a kérelmeket január 15-e helyett idén 2023. március 31-ig lehet benyújtani, beleértve a lejáró földhasználat miatti visszavonást is. A módosítás által nem kerülnek kizárásra a programból azon gazdálkodók, akik az első alkalommal nem nyújtottak be kifizetési kérelmet, illetve nem kerül kizárásra egy adott tematikus előíráscsoport (TECS), ha a 2022. évben nem történt kifizetés igénylés a teljes TECS vonatkozásában.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy ha a támogatást igénylő a támogatási időszak alatt egynél több alkalommal nem nyújt be kifizetési kérelmet, úgy a támogatási időszak lejáratáig kizárásra kerül a támogatásból és a támogatási kérelemre vonatkozóan már igénybe vett teljes támogatási összeget a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni.

A fentiek értelmében módosult a 14. a Szankciós táblázat is. A felhívás 14.b. számú melléklete (Szankciós táblázat) a következőképpen módosul:

  • A vetésszerkezeti előírások ellenőrzési szintje a „választott előírással érintett KET-ek összterülete” meghatározásra módosult.
  • A legeltethető állatállomány meglétének vizsgálata pontosításra került.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02