Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Novemberben az erdők gazdag kincseket rejtenek, mivel ilyenkor érik a berkenye, a húsos som, a csipkebogyó, a galagonya, a kökény, a sóskaborbolya, a vadalma és vadkörte is. A gyűjtésük szabályozott, de minden erőfeszítés megéri, mivel ezek a bogyók számos jótékony hatással rendelkeznek.
Miért érdemes ezeket fogyasztani?
Ezekből a gyümölcsökből és termésekből különleges zamatú ételeket és italokat lehet készíteni, emellett támogatják az egészség megőrzését is, mivel természetes formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A felsorolt gyümölcsök közül kiemelkedik a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som, mert ezek valóságos vitaminbombának számítanak.
- Csipkebogyó: Az egyik legismertebb őszi termés a csipkebogyó, a vadrózsa áltermése, ami az első őszi fagyok idején érik be. Szinte egész Európában ősidők óta gyűjtik gyógyhatásai miatt. A csipkebogyó A-, B1-, B2-, K- és C-vitamin tartalma magas, ezért olyan gyógyhatású készítmények készülnek belőle, amelyek fokozzák az emberi szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.
- Galagonya: Isten gyümölcsének is nevezik az őshonos egybibés galagonyát, amivel a túrázók erdőszéleken és legelőkön találkozhatnak, leggyakrabban, tövises cserje vagy kis fa formájában. Érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípi. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Az egyik legkiválóbb szívre, vérnyomásra ható növény, jóformán semmilyen mellékhatása nincs, miközben erősíti a szívet. A naponta fogyasztott galagonyatea olyan stresszes időszakokban, amilyeneket napjainkban élünk, megelőzheti a szívműködés zavarait.
- Húsos som: Hazánk helység- és családnevei is igazolják, hogy a nyár végén érő őshonos húsos som régi növényünk. Általában a napos domboldalakat, erdőszéleket kedveli, gyümölcse savanykás, kellemes ízű. Nyersen is fogyasztható, jelentős a C-vitamin és a karotin forrás, ezért kiváló immunerősítő. Nem véletlen, hogy a belőle készített gyümölcslé, lekvár drága a piacokon. Az ovális alakú, világos piros sombogyók még keserűek, ezért célszerű a már lepotyogott, teljesen beérett, mélyvörös terméseket gyűjteni.
Gyűjtögetni csak szabályosan érdemes
Az őszi erdő gyümölcseinek gyűjtése előtt fontos tudni, hogy mint minden állami erdőterületen, külön engedély nélkül lehet – személyes felhasználásra – vadgyümölcsöt gyűjteni, de a hazavihető maximális mennyiség naponta 2 kg/fő. Védett területen ehhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges. Csak a nem védett státuszú növényeket, gombákat szedhetjük szabadon (pl. a szarvasgomba gyűjtése külön engedélyhez kötött), természetvédelmi területen való gyűjtögetés esetében külön engedélyre van szükségünk a területi természetvédelmi hatóság jóváhagyásával, magánterületen pedig a tulajdonos engedélye szükséges.
A szabadból begyűjtött termés kereskedelmi forgalomba nem hozható.
Az őszi erdei gombák begyűjtése esetén ne feledkezzünk meg a gombák bevizsgáltatásáról sem, amit ingyenesen bármikor megtehetünk. A gyűjtési szabályok megszegését bírsággal, feljelentéssel szankcionálhatják.
A Természetvédelmi őrszolgálat büntethet is
Az állami természetvédelmi őrök a nemzeti parki igazgatóságok Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai, kormánytisztviselők, rendészeti feladatot ellátó intézkedésre jogosult, egyenruhával, szolgálati igazolvánnyal, jelvénnyel és önvédelmi célú szolgálati maroklőfegyverrel felszerelt hatósági személyek. Alapvető feladatuk a természeti értékek és területek hatósági őrzése. Az engedély nélkül gyűjtőket helyszíni bírsággal, szabálysértési feljelentéssel, legsúlyosabb esetben a bűncselekményt elkövetők feljelentésével szankcionálják. Jogszerű intézkedésükkel szembeni ellenszegülés esetén pedig kényszerítőeszközt alkalmazhatnak.
Figyeljünk, nehogy mérgező bogyókat gyűjtsünk
A gyűjtögetés íratlan szabályairól se feledkezzünk meg: az etikus gyűjtögetés jegyében csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van, és ne taroljuk le a bokrokat, hogy a jövő évben is bőséges legyen a termésük. Kerüljük a vegyszerezett mezőgazdasági területeket és a forgalmas utak mentén elhelyezkedő bokrokat. Nézzünk utána, hogy milyen gyümölcsöket találhatunk az erdőben, milyen mérgező fajokkal téveszthetjük őket össze, illetve csak akkor szedjük le őket, ha a felhasználásuknak megfelelő érettségi állapotban vannak.
Milyen mérgező bogyókkal találkozhatunk az erdőkben?
Karácsony táján népszerű dekornövény a fagyöngy, azonban annak bogyóit semmi esetre sem szabad megkóstolni, mert erősen mérgezők – szerencsére azonban ezzel a növénnyel ritkán találkoznak a gyerekek, mert a fákon magasan találhatók. Vigyázzunk a nadragulya sötét bogyóival, mert már pár szem elfogyasztása is halálos lehet, ezekkel többnyire nyirkos erdőkben találkozhatunk. A piros bogyótermések közé tartozik a szintén mérgező tiszafa termése is – ennek a termésnek a magja a mérgező, semmi esetre se kóstoljuk meg! A homoktövis termését könnyű összekeverni a mérgező tűztövissel, a galagonyát a kerti madárbirssel, de mérgező a közönséges kecskerágó is.