Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások a holland üvegházakban

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások a holland üvegházakban

agrarszektor.hu
Megszületett a kollektív megállapodás a holland hajtató kertészek és a dolgozók szakszervezete között. Ennek értelmében 7,2 százalékkal emelkednek az üvegházakban dolgozó munkások bérei

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandiában az üvegházi hajtató kertészetekben dolgozó munkavállalókat képviselő FNV szakszervezet január 17-én megállapodásra jutott a munkáltatók érdekképviseletével az új kollektív szerződésről - írta meg a FruitVeB. A megállapodás értelmében a fizetések 15 hónap alatt három lépcsőben összesen 7,2%-kal emelkednek a mostaniakhoz képest. Az első lépcsőben, még 2024 januárjában a dolgozók egy 4%-os emelést, júliusban további 1,7%-ot, majd 2025. január 1-jén 1,5%-os bérnövekményt kapnak.

Leo van Beekum, az FNV Agrarisch Groen igazgatója a megállapodás kapcsán elmondta, hogy

ezt a tárgyalási eredményt a következő napokban minden tagunkkal ismertetjük, és mint mindig, most is az övék lesz az utolsó szó. Ez a kollektív szerződés összesen kb. 35 ezer munkavállalót érint.”

Jelenleg Hollandiában az üvegházakban dolgozó munkavállalók kötelezően előírt minimum órabérei (SMW: Statutory Minimum Wage) kategóriától függően 12-14 euró (4590- 5360 Ft/óra) között alakulnak. Ez a tavalyi évben két lépcsőben végrehajtott 5%-os béremelés utáni szint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?