Őrület: ki nem találnád, hogyan termesztettek uborkát a hollandok

Őrület: ki nem találnád, hogyan termesztettek uborkát a hollandok

agrarszektor.hu
Újabb lépéssel került közelebb az emberiség a teljesen autonóm üvegházak megvalósításához. Egy hollandiai kísérlet során egy fejlett gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia szabályozta a klímát egy üvegházban, és képes volt megfelelő minőségű uborkát termeszteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Meglepő eredménnyel zárult az AGROS projekt Hollandiában. A kezdeményezést azzal a céllal indították el, hogy kiderüljön, a jelenlegi tudományos és technológiai szinten megvalósítható-e már egy olyan autonóm üvegház, amelyben a termesztést egy mesterséges intelligencia irányítja és felügyeli. A projektet, amelyről az Agrárszektor is beszámolt, a holland Wageningeni Egyetem (WUR) vezette.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Future Farming a napokban arról adott hírt, hogy az elmélet validációs kísérlete sikerrel zárult. Anja Dieleman, az AGROS projekt vezetője és a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ üvegházi kertészet üzletágának kutatója elmondta, hogy az elmúlt két évben az uborka autonóm módon vezérelt termesztésének építőkövein dolgoztak, és meghatározták a növény tulajdonságait, amelyek a termesztésirányítás és a klímaszabályozás döntéshozatalához elengedhetetlenek, valamint kiválasztották az említett tulajdonságok mérésére szolgáló érzékelőket. Az üvegház autonóm irányításához két megközelítésen alapuló algoritmusokat fejlesztettek ki: egy mechanisztikus modell alapú digitális iker és egy megerősítő tanuláson alapuló gépi tanulási algoritmust - magyarázta a szakember.

Anja Dieleman azt is elmondta, hogy az év elején megkezdődött a validálási kísérlet: a fenti két megközelítést és egy termelői kontrollcsoportot alkalmaztak egy üvegházi kísérletben, amelynek során uborkát termesztettek. A termelői kontrollcsoportnál a klíma szabályozása és a növénytermesztés a jelenlegi termesztői ismereteken és a legjobb gyakorlatokon alapult, egy előre meghatározott termesztési és öntözési stratégiával, amelynek célja a kiegyensúlyozott növénynövekedés és termelés megvalósítása volt.

A stratégia alapját a növény alapvető környezeti tényezők iránti igénye képezte, amelyet a napfény, a kiegészítő LED-világítás, valamint a hőmérséklet- és CO2-ellátási stratégia biztosított. Az öntözési stratégia a termesztés kezdetén magas növekedést eredményezett. Amikor megjelentek az első virágok, a termésmetszési stratégiát az újonnan képződött levelek száma és a várható fényszintek alapján határozták meg. A szakértők koncepciója az volt, hogy egészséges növényeket termesszenek, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a termés kompenzálja majd az áram-, hő- és CO2-költségeket.

A leszüretelt uborkák száma megközelítette az előzetesen becsült terméshozamot, amely a kísérlet kezdetén készített termesztési terven alapult. A szabályozási stratégia kedvezőnek bizonyult, a nettó nyereség ugyanakkor a termesztők csoportjában volt a legmagasabb

- ismertette Anja Dieleman.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06