Brutálisan elszálltak a műtrágyaárak: meglepő megoldást találtak ki az amerikaiak

Brutálisan elszálltak a műtrágyaárak: meglepő megoldást találtak ki az amerikaiak

agrarszektor.hu
A műtrágyák használatakor fennáll annak a veszélye, hogy a készítményekből az ammónia a szántóföldekről elfolyik, és nitrátként a talajból kimosódva beszennyezi a környező vizeket. A Washingtoni Állami Egyetem tudósai szerint azonban a megfelelően manipulált genetikájú baktériumok a műtrágya környezetbarátabb és pénztárcakímélőbb alternatívái lehetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A műtrágyák használatakor fennáll annak a veszélye, hogy a növények által fel nem használt ammónia nitrátként a talajból kimosódva beszennyezi a vizeket. Amerikai tudósok egy csoportja szerint azonban ez a kockázat elkerülhető lenne, ha a műtrágyák helyett speciális, genetikailag módosított baktériumokat használnának a termelők - írta meg a Store Insider a New Atlas értesülései alapján. A Washingtoni Állami Egyetem projektje keretében egy Azotobacter vinelandii nevű, talajlakó baktérium genomját változtatták meg a kutatók.

A tudósok már korábban is tudták, hogy ezek a mikroorganizmusok a környezeti nitrogéngázt ammóniává alakítják, ám az őket is meglepte, hogy az új törzs a környezeti feltételektől függetlenül folyamatosan és sokkal nagyobb koncentrációban képes előállítani ezt az anyagot. A laboratóriumi vizsgálatok során, amikor egy rizsföld talaját módosított A. vinelandiival gazdagították, a kutatók megfigyelték, hogy a növények képesek voltak felszívni a baktériumok által előállított ammóniát.

A tudósok egyelőre a mikroorganizmus olyan további típusainak megteremtésén dolgoznak, amelyek más-más tempóban bocsátják rendelkezésre a vegyületet. Ha sikerül tökéletesíteni a technológiát, az egyes kultúrákban az adott növényfaj ammóniaigényére specializált baktériumtörzset lehetne majd alkalmazni. Ezzel pedig az is biztosítható lenne, hogy a növények az összes ammóniát hasznosítsák, és így nem maradna felesleg, ami bepiszkíthatná a helyi ökoszisztémát. És ha mindez még nem volna elég, a gazdálkodók anyagilag is jól járnának a manipulált baktériumok bevonásával, hiszen így a nem hasznosuló műtrágya árát nem kellene megfizetniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?