Nem tudott talpon maradni az Első Magyar Gombabörze

agrarszektor.hu
Elrendelte a Pest Megyei Bíróság az Első Magyar Gombabörze felszámolását. A szövetkezet a beruházásra felvett hitelek és a durva árverseny miatt nem tudott talpon maradni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A három millió forintos alaptőkéjű termelői és értékesítői szövetkezet, az Első Magyar Gombabörze az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2009-ben még 3,7 millió forint nyereséget ért el 2,3 milliárd forintos árbevétel mellett, de a Pest Megyei Bíróság nemrégiben elrendelte a felszámolást - írja a Gazdaság.hu..

A zöldségárak ugyan emelkednek, a gombáé viszont belföldön és külföldön egyaránt csökkent az elmúlt években és tavaly az árrés már nem nyújtott fedezetet a beruházási hitel törlesztésére, amit többek között egy 500 millió forintos hűtőház felépítésére vett fel a szövetkezet - mondta a Gazdaság.hu-nak Szick Gyula. A szövetkezet menthetetlen, a hűtőházat hosszú ideje próbálják értékesíteni, de nincs érdeklődő.

A korábbi években 320 forintos kilónkénti áron vásárolták fel a gombát a termelőktől, jelenleg 300 forintot tudnak fizetni, mivel a költségek jelentősen emelkedtek. Az ügyvezető szerint az képes talpon maradni a piacon, akinek nincs hiteltörlesztése, így képes alacsonyabb árat kínálni az üzlethálózatoknak. A külföldi piacon sem jutott előbbre a cég, mert a magyar átlagárnál 20-30 centtel olcsóbb a lengyel kínálat Németországban és Ausztriában.

A közel 50 főt foglalkoztató Első Magyar Gombabörzét 2003-ban alapították. 2007-ben több mint 815 millió forintos árbevétel mellett több mint 4 millió forintra rúgott az adózott eredmény, egy évvel később 2 milliárd forinti árbevétel mellet viszont fél millióra forintra csökkent a nyereség, és ez nem változott 2009-ben sem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06