Nem lesz többé import trappista sajt és UHT tej?

agrarszektor.hu
Másodszor találkozott a tejtermelők és tejfeldolgozók képviselőivel márciusi kinevezése óta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten - számolt be a VM az MTI-nek. Budai Gyula a megbeszélésen elmondta, hogy a legutóbbi egyeztetésüket követően a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyalt, akik ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tejtermelők a megbeszélésen elmondták, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem kezelték problémájukat súlyának megfelelően, ezért is kerültek nehéz helyzetbe az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt.

A megbeszélésnek külön is aktualitást adott, hogy az Országgyűlés éppen az egyeztetés napján folytatta le a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítására vonatkozó indítvány általános vitáját. A törvénymódosítás tervezett hatálybalépésének időpontja július elseje.

A megbeszélésen az államtitkár felidézte, hogy a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető például, hogy azonos termékek esetén más-más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi árunál.

Budai Gyula leszögezte, hogy a továbbiakban is szorgalmazza a tejpiaci szereplőkkel való rendszeres megbeszéléseket. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb szempont a belföldi piac védelme. Az államtitkár még ezen a héten, pénteken a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyal ugyanebben a témában.

A tárgyaláson részt vevők megegyeztek abban, hogy a Tej Terméktanács folyamatosan figyelemmel kíséri az áruházláncokkal létrejött megállapodásban foglaltak teljesülését és naprakész információkkal szolgál a szaktárcának - olvasható a közleményben.

 

forrás: MTI/Hvg.

NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?