Jogi lépéseket tennének a galgahévízi ökofalu lakosai a Gaia Alapítvány bemutatóközpontjának kivitelezése miatt

agrarszektor.hu
A galgahévízi ökofalu tizenhat panaszosa szerint a Gaia Alapítvány az életminőségüket negatív irányba befolyásoló módon kivitelezi az energiahatékony technológiákat felvonultató bemutatóközpontját azáltal, hogy túl közel telepítette a szélkerekeket a lakóingatlanokhoz. A panaszosok több hatóságnál is bejelentést tettek. A turai építésügyi hatóság szerint valóban nem lehet az adott területeken üzembe helyezni a szélgenerátorokat. A kivitelező Gaia Alapítvány viszont a Mérésügyi Hivatal döntésére hivatkozik, ami alapján viszont jó helyen vannak a szélkerekek. A kérdés, hogy építménynek tekinthető-e egy szélkerék, vagy sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Túl közel telepítették a galgahévizi ökofalu lakóházaihoz az egyelőre még üzembe nem helyezett szélkerekeket, ami hang és vibráló fényhatásuk miatt nagyon rossz hatással vannak az ott lakók életminőségére. Ez az egyik fő kifogás abban a panaszlevélben, amit a galgahévizi ökofalú 16 tagja a Gaiai Alapítvány "Energiahatékony technológiákat felvonultató multifunkcionális bemutatóközpont pár létesítése a magyar és a szlovák oldalon" elnevezésű projektjének a megvalósításával kapcsolatban nyújtott be idén márciusban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, illetve a helyi önkormányzat építésügyi hatóságához.

 

A szélkerék építmény


Az alapítvány a projekt keretében összesen 4 szélkereket telepített, amik egyelőre még nem üzemelnek. Az egyik szélgenerátor a lakóingatlanoktól 10-15 méterre építette fel az alapítvány. A lakók ezt nem szerették volna, így kompromisszumként a lakótelektől néhány méterrel való arrébb helyezését ajánlotta fel az alapítvány, ami a lakók részéről még mindig nem volt elfogadható. Az ilyen méretű szélgenerátor védőtávolsága (kellő szabályozás hiányában) a panaszosok szerint legalább 200 méter. 


A helyi jegyző felszólította az alapítványt, hogy az esetleges birtokháborítási perek elkerülésére saját érdekében egyezzen meg a lakókkal, amelyre a panaszosok szerint az alapítvány nem volt hajlandó.

 


Galgahévízi ökofalu


Az építési hatóság is állásfoglalást adott ki az ügyben 2011. november 3-án, amely értelmében ilyen magas építmény ezen a területen nem helyezhető el (a 4 telepített szélkerékből két darab 18 méter magas, 6 méteres lapátokkal). A turai építésügyi hatóság indoklásában a "Galgahévízi Ökofalu szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról" szóló 7/2002. számú rendelet 4. paragrafusának 2 bekezdésére hivatkozva azt állítja, hogy az Lke-2 övezetben (kertvárosi lakóterültben) az előírt maximális építménymagasság 4,5 méter. A panaszosok által kifogásolt szélkerék egy 18 méter magas oszlopon lett elhelyezve, 6 méteres lapátokkal. Az építésügyi hatóság indoklásában hivatkozik még a "Galgahévízi Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről" szóló 6/2007 számú rendeletére is, amely szerint az adott területeken természetvédelmi okok miatt sem helyezhetőek el szélkerekek.

Majd a felsőbb hatóság utasít


Megkerestük Müller Gabriellát, a turai építési hatóság építéshatósági és műszaki irodavezetőjét, aki a tavaly november 3-i állásfoglalást is aláírta, aki először nyilatkozott lapunknak, aztán visszavonta a nyilatkozatát. 


Az NFÜ-től még nem kaptak a panaszosok hivatalos választ. Az agrarszektro.hu megkereste ez ügyben az NFÜ-t, ahol csak annyit közöltek, hogy voltak helyszíni szemlén, a határozatukat hamarosan küldik az érintetteknek. Többszöri rákérdezésre sem válaszoltak viszont arra a kérdésünkre, hogy mi a határozat tartalma, mert "folyamatban lévő ügyről hivatalos tájékoztatást nem áll módunkban kiadni, az érintetteket kell minden esetben elsődlegesen tájékoztatnunk. Kérjük, szíveskedjen hozzájuk forduljon az üggyel kapcsolatos kérdéseivel a jövőben is."

A szélkerék nem építmény


Megkerestük ez ügyben Varga Gézát, jobbikos parlamenti képviselőt, a Gaia Alapítvány egykori alapítóját és korábbi elnökét - akinek most a lánya, Gábor Eszter az alapítvány ügyvezetője - aki megkeresésünkre annyit mondott, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatalának Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága ellentétes döntést hozott a turai építési hatóság állásfoglalásával, vagyis a szélkerekeket üzembe lehet helyezni ott, ahol jelenleg vannak. 


A mérésügyi hivatal átküldte a megszüntető végzését az agrarszektro.hu-nak, amelyben azt írják, hogy a hatósághoz a "Budapestkörnyéki Ügyészség 2012. 05. 30-án beérkezett megkeresése alapján építésügyi hatósági eljárás kezdődött", amely eljárást "végzéssel megszüntetik". Az indoklásban az áll, hogy a benyújtott dokumentumokat átvizsgálva a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény (VET) 116. paragrafusának 1. és 3 pontja alapján nem szükséges a hatóság engedélye az 50 kW alatti sziget üzemben működő szélgenerátorok építéséhez. A végzésben még azt is megjegyzik, hogy "a telepített berendezések teljesítményük és működési módjuk alapján nem tartozik az építésügyi hatóság, valamint a Hivatal engedélyezési körébe". A mérési hatóság továbbá arra is hivatkozik az indoklásában, hogy a szélgenerátor- nem tekinthető építménynek.


Nem egyeztettek


Novák Brigitta, az egyik panaszos szerint azonban azt eddig is tudták, hogy a szélkerekek energetikai szempontból rendben vannak, és éppen azért fordultak az építési hatósághoz, hogy a szélkerekeket építménynek, ne pedig energetikai létesítménynek tekintsék. Az építési törvény alapján (1997/78 2. számú törvény 2. paragrafusának 8-as pontja szerint) a szélkerekek egyértelműen építménynek minősülnek.

 


 

A Gaiai Alapítvány 2011 januárjában írta alá a Magyar Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2008 végén beadott projekt koncepciója, az "Energiahatékony technológiákat felvonultató multifunkcionális bemutatóközpont pár létesítése a magyar és a szlovák oldalon" támogatási szerződését. A pályázat tervezését a Gaia Alapítvány honlapján szereplő "Közhasznúságú jelentésben" lévő adatok alapján 2008 végén kezdték el. "Az akkor már ingatlantulajdonnal rendelkezőket nem vonták be a projekt kidolgozásába, a később ingatlant vásárlókat pedig nem tájékoztatták a folyamatban lévő projektről és annak várható hatásairól. A már elfogadott pályázatról is csak olyan részinformációkat szivárogtattak a lakók felé, amely a lakók részére túlnyomórészt közömbös volt. Az igazán lényeges és kritikus objektumokról csak az építkezések észleléséből értesültünk." - írták a panaszosok a beadványukban.

Fenntartható vagy nem fenntartható


A panaszosok szerint az Ökofalu lakóiként a pályázatról nem kaptak kellő részletességű tájékoztatást, így akaratukon és tudtukon kívül váltak egy olyan projekt részeseivé, amely az életminőségüket negatív irányba befolyásolja, lakóingatlanjaik, és építési telkeik elértéktelenedéséhez vezet, valamint a magánszférájukat és emberi méltóságukat sérti. A Gaia alapítvány vezetőségével a kialakult helyzetről érdemben nem tudtak egyeztetni az Alapítvány hozzáállása miatt. A 16 panaszos szerint amennyiben a pályázat megvalósul, az érintett ingatlantulajdonosok részéről elkerülhetetlen lesz a Gaia Alapítvánnyal szembeni, jogi úton való fellépés, mely az egész projekt létét, illetve fenntarthatóságát kérdőjelezi meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06