Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az árváltoztatásokra a növekvő ágazati költségek ellentételezése miatt van szükség. A baromfitermékek iparági átadásai árai már az elmúlt hetekben is fokozatosan nőttek: szeptemberben 6-7 százalékkal, októberben 5-6 százalékkal drágítottak a cégek. Az újabb drágítás hátterében az áll, hogy drasztikus mértékben emelkedtek a takarmányárak, és a vállalatok egyéb költségei is nőttek. További növeli a cégek aggodalmát, hogy a becslések szerint a korábbi előrejelzéseknél is gyengébb, 3,6-3,8 millió tonnás idei kukoricatermésről szólnak. Ez tartósan magas szinten tarthatja a takarmány-alapanyagok árát. A csirkefeldolgozókhoz hasonló helyzetben van az ágazat többi vállalata is, így minden baromfitermék drágulására számítani lehet - húzta alá a BTT elnöke.
Az áremelések eddig azért nem egy lépcsőben történtek, mert a baromfiipari társaságok különböző időpontokban tárgyaltak az árakról a kiskereskedelmi láncokkal. Emellett az egyszeri, nagymértékű drágítást a fogyasztók is nehezen viselnék el - tette hozzá a szakember. A BTT elnöke megjegyezte: az alapélelmiszereknél bekövetkező áremelések befolyásolják majd az infláció mértékét, esetleges elmaradásuk esetén viszont létszámleépítéseket kell végrehajtani, és a munkanélküliségi ráta emelkedik.
A helyzetre megoldást jelenthetne, ha az alapvető élelmiszereket terhelő általános forgalmi adót (áfa) a jelenlegi 27 százalékról drasztikusan csökkentenék - vélekedett Csorbai Attila. Így az alapanyagár emelkedéséből származó kényszerű áremeléseket a fogyasztók nem, vagy csak részben éreznék meg, és szűkülne a szürke- és feketegazdaság, ezáltal javulnának a magyar vállalkozások túlélési esélyei.