Lázár: bíróság elé állították a csúcshivatali bűnszervezetet

agrarszektor.hu
Bírósági szakaszban van a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) korábban leleplezett bűnügy, amelyben 84 elkövetőt vádolnak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Uniós területalapú támogatásokat akartak jogosulatlanul igénybe venni. A miniszter tájékoztatása szerint egy másik MVH-s ügyben a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) is nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 84 vádlottja van annak az MVH-s ügynek, amelyben bűnszervezetben elkövetett, jelentős kárt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat az elkövetők ellen - közölte kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Úgy fogalmazott: a rendőrség és az ügyészég "kegyetlen és kompromisszumok nélküli könyörtelenséggel" csapott le, és az ügy ma bíróság előtt van.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A feltárt visszaélési kísérletek lényege, hogy az elkövetők uniós terület alapú támogatásokhoz próbáltak hozzájutni jogosulatlan módon. Összejátszva olyan földekre igyekeztek támogatásokat igényelni, amelyekre a földhasználók vagy a tulajdonosok valamilyen okból nem kértek támogatásokat. Ily módon összesen 20 ezer hektár után 1,4 milliárd forint megszerzését kísérelték meg.

Lázár János bejelentése szerint egy másik MVH-s visszaélési ügyben a NAV is nyomoz költségvetési csalás gyanújával. A miniszter ebben az ügyben részleteket nem közölt.

Mint ismert, az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH-t a Miniszterelnökség a közelmúltban vette át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől. A Lázár János által említett visszaélési esetek az agrártárca felügyelete alatt robbantak ki. Korábbi híradások szerint az eljárások nem a közelmúltban, hanem a korábbi években indultak.

A kormány - az állami intézményi átszervezések részeként - döntött arról, hogy 2017. január elsejétől az MVH-t jogutódlással megszünteti, és feladatait a Magyar Államkincstárhoz, a Miniszterelnökséghez, a megyei kormányhivatalokhoz és a Földművelésügyi Minisztériumhoz helyezi. Lázár János nyilatkozataiban többször is utalt arra, hogy az MVH működését az ÁVH-hoz hasonlították a gazdák.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?