Szeptember végéig szankciómentesen lehet benyújtani a számlaadatokat

Szeptember végéig szankciómentesen lehet benyújtani a számlaadatokat

agrarszektor.hu
Kedvezően fogadta a Pénzügyminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezését, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes időszakot biztosít az online számlaadat-szolgáltatásra vonatkozóan. A türelmi időszak nem csak a hazai agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat érinti, hanem valamennyi, Magyarországon gazdasági tevékenységet végző társaságot. Mindemellett a NAK az átállásban egy tájékoztató kiadvánnyal is segíti tagjait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre és a NAV felé online adatszolgáltatásra kötelezettek körének bővülésére tekintettel - amely különösen érinti a kisebb gazdálkodókat, akiket eddig a 100 ezer forintos értékhatár miatt nem terhelt adatszolgáltatási kötelezettség -, a NAK kezdeményezte az adóügyekért felelős Pénzügyminisztériumnál, hogy az online számlaadat-szolgáltatásra való átállást követően a NAV az azonnali szankcionálás helyett hagyjon lehetőséget a gazdálkodóknak a rendszer megtanulására és használatára, tudhattuk meg a kamara közleményéből.

Mint ismert, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2018. július 1-jétől hatályos 10. számú mellékletében foglaltak szerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó, belföldi adózók közötti ügyleteiről kiállított számláiról. Ezt a feladatot az online számlázórendszerek segítségével automatizálni lehetett, vagyis a bejelentés a számla gépi számlázóprogramon történő kiállításával megtörtént. Az eladónak csak a papíralapú számlatömbben kiállított számláit kellett a NAV vonatkozó online felületén egyesével rögzíteni, amelyre öt nap határidő állt rendelkezésére.

Egy tavalyi jogszabály-módosítás szerint 2020. július 1-től tovább bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre: már nem csak a 100 ezer forint vagy annál magasabb áfa-tartalmú számlákról kell adatot szolgáltatni, hanem - összegtől és áfától függetlenül - minden kiállított számláról, amennyiben a vevő belföldön nyilvántartásba vett adóalany. A NAV korábban mintegy 1,2 millió vállalkozó részére - köztük az agrár- és élelmiszeriparban érdekelteknek is - küldött tájékoztatást az átállással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Ezzel párhuzamosan elérhetővé vált a NAV onlineszámla-rendszerének mobiltelefonos applikációja is, így a magyarországi adózók az Európai Unióban elsőként érhetik el a mobilon működő ingyenes számlázó programot, és használhatják bárhol, bármikor.

Az átállásra való felkészülést és az új rendszer használatát 2020 első felében azonban megnehezítette a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, hiszen ez alapjaiban változtatta meg a hazai vállalkozások prioritásait. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elsősorban az agrár- és élelmiszeripari társaságok tevékenységének megkönnyítése érdekében kezdeményezte a szaktárcánál, hogy az adóhatóság biztosítson számukra türelmi időszakot a július 1-től hatályos jogszabály betartásának ellenőrzésekor.

A NAK jelzését kedvezően fogadta a Pénzügyminisztérium, így döntése értelmében a NAV 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra. A büntetés elkerülésének minimális előfeltétele, hogy az érintett cégek, vállalkozók még az első számla kiállítása előtt regisztráljanak az onlineszámla-rendszerbe. Amennyiben keletkezik számla, akkor viszont nem lehet várakozni ilyen sokáig sem a regisztrációval, sem a számlaadatok feltöltésével. A kamara felhívja az őstermelők figyelmét, hogy áfa-alanyiságot eredményező őstermelői tevékenység adószám birtokában végezhető, így az adószámmal rendelkező őstermelőknek is van online adatszolgáltatási kötelezettségük. Az onlineszámla-rendszer használatáról a NAK tagjai számára már korábban közzétett egy tájékoztatót, míg az átállást egy most közreadott információs kiadvánnyal is segíti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?