Kiderült: itt élnek a legtöbben a mezőgazdaságból Magyarországon

Kiderült: itt élnek a legtöbben a mezőgazdaságból Magyarországon

agrarszektor.hu
2020-ban az Európai Unió teljes foglalkoztatottságának mintegy 4,5%-a, azaz becslések szerint 9,4 millió ember dolgozott a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat ágazatában. A túlnyomó többség, vagyis a teljes foglalkoztatottság 4,2%-a a mezőgazdaságban dolgozott. Magyarország az uniós középmezőnyben található. Hazánkban az északi és a déli megyék között komoly különbségek figyelhetőek meg a mezőgazdaságban való foglalkoztatottság tekintetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági, erdészeti és halászati ágazat továbbra is jelentős foglalkoztatási forrást jelent, különösen az Európai Unió keleti és déli országaiban - derült ki az Eurostat adatközléséből. A megyei szintet jelentő NUTS 3 regionális adatokat tekintve 2020-ban a romániai Vaslui (61,7%) és Neamţ (51,4%) régiókban volt a legmagasabb a foglalkoztatási arány ebben az ágazatban. Továbbá 114 régióban a munkaerő több mint 16,5%-át foglalkoztatták a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban, a legtöbben Bulgáriában, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában. A tartomány alsó végén, 2020-ban 137 régióban a munkaerő kevesebb mint 0,5%-át foglalkoztatták a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban.

Abszolút számokban kifejezve a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban foglalkoztatottak száma a legmagasabb volt Romániában, a 10 legjelentősebb régióból 8 ebben az országban volt megtalálható. A romániai Iaşi régióban volt a legmagasabb a foglalkoztatottak száma 146 200 fővel, amelyet négy másik romániai régió követett 100 ezer fő feletti foglalkoztatottal. A romániai régiókon kívül csak két másik terület került be azon 10 NUTS 3 régió közé, ahol a legmagasabb volt a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat területén: a délkelet-lengyelországi Sandomiersko jędrzejowski és a dél-spanyolországi Almería.

Magyarországon a déli megyék dominálnak

Magyarország az unió középmezőnyében helyezkedik el, az ország déli felében ugyanis a 7,5-16,5% közötti tartományban mozog a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban foglalkoztatottak száma. A legmagasabb arányt Békés megye képviseli, 13%-kal. Az ország északi területekein ugyanakkor 3,5-7,5% között mozog a foglalkoztatottság, a legalacsonyabb pedig Pest megyében, ahol a lakosságnak csupán a 2,7%-át foglalkoztatja ez az ágazat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06