Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A MATE Szent István Biztonságkutató Központjához tartozó Trópusi és Szubtrópusi Fejlesztési Divízió szakemberei ismét Csádba utaztak, hogy a magyar humanitárius és diplomáciai szerepvállalás részeként megvalósuló mezőgazdasági fejlesztéshez kapcsolódva tovább folytassák a helyi szakmai partnerekkel megkezdett munkát - írja közleményében az egyetem. Az egyik legfőbb cél egy olyan tudásközvetítő központ kialakítása, amely nemcsak elméleti, hanem gyakorlati példák révén is szolgálja a tudásátadást.
2023 decemberében a csádi Nemzeti Állattenyésztési Kutatóintézettel (IRED) elkezdett együttműködés és szakember képzés eredményeként 28 fő vehette át a MATE rektorától a képzés teljesítését igazoló okleveleket. Az együttműködés folytatásaként idén februárban a helyi állatfajták genetikai fejlesztésére és génmegőrzésére fókuszáltak a MATE szakemberei. Az állattenyésztési fókuszú képzések mellett elkezdődött a takarmányozási lehetőségek felmérése is. Ezen a téren kulcsfontosságú a helyi növényfajták bevonása és a megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása, melyet a MATE szakemberei a helyi partnerekkel együttműködve mérnek fel.
Mivel Csádban található a Szubszaharai Afrika legnagyobb, 10 milliós egyedszámúra becsült teveállománya, az együttműködés keretében kiemelt figyelmet fordítanak a tevetartásra, a tevetej hasznosítására, valamint a tevéket érintő betegségek felmérésére is. Ehhez kapcsolódóan az egyik fontos cél Afrika első tevegazdaságának kialakítása több ütemben, amely magyar know-how bevonásával a maga nemében egyedülálló lesz a kontinensen. A tevetej hasznosítása során kiemelten fontos a tejpor előállításának kérdése is, amely közép- és hosszútávú célként nemcsak belső felhasználásra lesz kiváló, hanem akár Csád exportterméke is lehet.
A szakmai egyeztetések során felmérik a funkcionális élelmiszerek előállításának lehetőségeit is, a helyi alapanyagok, zöldségek és gyümölcsök felhasználásának figyelembe vételével. Ez a kérdés egyfelől a lakosságot és az iskolákat, másfelől pedig a menekülttáborokat érinti. A MATE szakemberei a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központ (CECOQDA) vezérigazgatójával és munkatársaival további képzési lehetőségeket, valamint a csádi fél számára fontos kutatási területeket is egyeztettek. A központtal való szoros együttműködés azért is kiemelten fontos, mert az élelmiszerek előállításakor a központ tanúsítványára is szükség van.