Itt a bejelentés: óriási kifizetési dömping várható 2021-ben a magyar agráriumban

Itt a bejelentés: óriási kifizetési dömping várható 2021-ben a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
Több pályázat kötelezettségvállalási időszakát meghosszabbították és több pályázat keretösszegét is nagy mértékben megemelték - tájékoztatott Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a március 17-i Portfolio Agrár Klubon. A szakpolitikus kiemelte, hogy az átmeneti időszak során igyekeznek minél több beérkezett kérelmet elbírálni és intézkedni a kifizetésekről is. Ahogy Viski József fogalmazott, óriási kifizetési dömping várható az év végén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a márciusi Portfolio Agrár Klubon elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint 85 felhívást jelent meg, ebből pedig 20 még most is aktív. A Vidékfejlesztési Program esetében a 2014-2020-as időszak forrásai a 1152/2020 Korm. határozat értelmében 1413,18 milliárd forint, mely összeg elszámolására 2023. december 31-ig van lehetőség. A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Európai Parlament és Tanács (EU) 2020/2220 rendelet értelmében Magyarország az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásokból további két évre (2021 és 2022) átmeneti forrásokban részesül, amelyekhez a kormány 80%-os hazai társfinanszírozást rendel. Ez további 1527,3 milliárd forinttal emeli a Vidékfejlesztési Program keretösszegét, az elszámolásra pedig 2025. december 31-ig lesz lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a Vidékfejlesztési Programnak a 2014-2022 közötti időszak alatt felhasználható teljes keretösszege 2941,1 milliárd forintra növekszik.

Viski József elmondta, hogy a 80%-os nemzeti társfinanszírozásról a vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének 2021-2027-es időszakban történő megőrzéséről szóló 1003/2021 (I. 11.) kormányhatározat rendelkezik. Ez az átmeneti években (2021-2022) tehát több mint 1500 milliárd forintot, az új programozási időszakban (2021-2027) pedig összesen több mint 4500 milliárd forintot fog jelenteni Magyarország számára. Ennek a koordinálására februárban létrejött a Vidékfejlesztési Kormánybizottság, amely a források nyomon követését végzi, illetve tájékoztatást és beszámolókat kér az Agrárminisztériumtól. Az új kormánybizottságot Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, tagjai között pedig Nagy István agrárminiszter és három kormánybiztos foglal helyet.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy az átmeneti időszak során a többéves kifizetésű intézkedések (AKG+őshonosok, ÖKO, állatjólét, LEADER) kötelezettségvállalási időszaka meghosszabbítható lesz 1, de legfeljebb 2 évvel. Viski József elmondta, hogy az AKG esetében a kedvezményezettek közel 90%-a élt a kötelezettségvállalási időszak egy évvel történő meghosszabbításával. Az új AKG kidolgozásával kapcsolatosan viszont még folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal. A jelenleg is hatályos EMVA rendelet alapján bármilyen támogatási forma meghirdethető, mivel a forrás rendelkezésre áll majd, tehát a jelenlegi szabályok szerint, de már az új pénzügyi keret terhére.

Viski József beszámolt arról is, hogy 2021-ben milyen pályázati felhívások várhatóak. A jellemzően tavaszi-nyári időszakra tervezett felhívások az alábbi területeket fogják érinteni:

  • Állattartó telepek megújításának támogatása (április - 30 milliárd forint)
  • Kertészet - ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása (április - 15 milliárd)
  • Külterületi helyi közutak fejlesztésének támogatása (április - 50 milliárd)
  • Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása (május - 50 milliárd)
  • Tojótyúk tartó telepek támogatása (május - 20 milliárd)
  • Élelmiszeripari üzemek fejlesztése (május - 50 milliárd)
  • Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenységének támogatása (június - 8,71 milliárd)
  • Kertészet - Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása (június - 20 milliárd)
  • Kertészeti üzemek megújításának támogatása (június - 50 milliárd)
  • Mezőgazdaság digitális átállásához precíziós fejlesztések támogatása (június - 100 milliárd)
  • Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése (június - 200 milliárd)

A meghosszabbított felhívások listája pedig a következő:

  • Agrár- környezetgazdálkodási kifizetés
  • Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása
  • Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás
  • Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás (kiskérődző)
  • Natura 2000 mezőgazdasági területekhez nyújtott kompenzációs kifizetések
  • Natura 2000 erdőterületekhez nyújtott kompenzációs kifizetések
  • Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése
  • Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása
  • Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás

Viski József beszámolt arról is, hogy a beérkezett nagyszámú igénylésekből kifolyólag döntés született arról, hogy az állattartó telepek fejlesztésére és a kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázatok keretösszegét megemelik. Így az előbbi új keretösszege 260 milliárd forintra nőtt, az utóbbié pedig 68 milliárd forintra. Az öntözési pályázatok keretösszege 100 milliárd forintra emelkedett, az erdősítés támogatása pedig 115 milliárd forintra. Emellett kiemelkedően sikeres volt az önkormányzatok számára kiírt, a helyi piacok építését, korszerűsítését, fejlesztését szolgáló pályázati kiírás is, amelynek 3 milliárd forintos keretösszegére közel 12 milliárd forintnyi igény érkezett, valamint a mezőgazdasági kisüzemek támogatása, amelyek 2,5 milliárd forintos keretösszegére 9,9 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be az ágazat szereplői.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?