Óriási a nyomás a mezőgazdaságon: az orosz-ukrán háború csak tetézi a gondokat

Óriási a nyomás a mezőgazdaságon: az orosz-ukrán háború csak tetézi a gondokat

agrarszektor.hu
Az idei a második olyan év, amely átmeneti időszaknak számít az uniós agrárszabályozásban. Bár az igazán nagy változások 2023-tól lépnek hatályba, az idén is életbevágóan fontos, hogy a gazdálkodók biztonságosan igénybe vehessék a támogatásokat és kihasználják a pályázatos forráshoz jutási lehetőségeket. 2022-ben is számos dologgal szembe kell néznie a mezőgazdaságnak, és fel kell készülni 2023-ra. Szép és izgalmas év vár ránk - mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a Portfolio Agrárium 2022 Konferencián, Kecskeméten. Hozzátette, hogy már így is óriási volt a nyomás az európai mezőgazdaságon, amire egy jókora lapáttal a háború is rátett most.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022-es év gazdasági feladatairól beszélni ezekben a napokban, hetekben, nem túl egyszerű. Ha a következő időszak aktuális feladatait, támogatásait vagy fejlesztéseit kellene számba venni, három nagy ügyet ki kell emelni: az egyik, az a válság kezelése, ami most Európában érinti a teljes gazdaságot. A másik nagy ügy, a megújuló agrárprogram menedzselése, ami sok 1000 gazda fejlődési lehetőséget szolgálja. A harmadik, ami a következő időszakot is meghatározza, az a KAP stratégiai tervének a brüsszeli elfogadtatása és rá való felkészülés  

- fogalmazott Feldman Zsolt a Portfolio Agrárium 2022 Konferencián.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondta azt is, hogy ezek biztosan itt vannak, érdemes velük számolni. A tavalyi év második felében gazdaságilag sikerült átlendülni a Covid okozta közvetlen nehézségeken, de az utána levő visszapattanás, a globális szinten jelentkező alapanyag-és energiahiány megkeserítette rengeteg gazdasági szereplő életét. Hiánygazdasági jelek tűntek fel, emellett még a klímaváltozás is magasabb szintre lökte a problémákat. Mindezekre rájött a háború, ami a közvetlen és közvetett hatásaival nagyban befolyásolja a mezőgazdaságot is - rövidtávon ez a legfontosabb feladat 2022-ben, amit muszáj kezelni. Mivel Oroszországnak és Ukrajnanának mind alapanyagban, mind energiában óriási szerepe van, ezért is okozhat komoly ellátási problémákat a konfliktus. 

Ez nemcsak a termelőknek új kihívás, hanem a gabonát, olajos növényt felhasználó vállalatoké is, akár állattenyésztésről, akár élelmiszeriparról van szó. Minden, ami történik, kőkeményen hat. Ezért is kell szigorúan monitorozni, az ellátást nem szabad veszélyeztetni.   

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai és a magyar agráriumon hatalmas nyomás volt a demográfiai robbanás, a klímaváltozás és a zöld nyomás miatt, de ez most még jobban súlyosbodik a kialakult helyzet miatt. A válság kezelése miatt született egy uniós javaslatcsomag, a kizárólag 2022-ben érvényes intézkedés lányege az, hogy a gazdálkodók az eddigi szabályozástól eltérően dönthetnek úgy, hogy az Egységes Kérelemben bejelentett területeken termesztett bármely szántóföldi növényt a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként számítsák be. Az államtitkár a történelmi léptékű támogatásokról is beszámolt, hiszen az állattartóktól kezdve, a növénytermelőkön át, egészen a kisüzemek is komoly támogatást kaptak/kapnak. 2020-21-ben összességében 2000 milliárd forintos keretben voltak támogatások. Ebből 1460 milliárdot bekötöttek. Mint fogalmazott, rendkívül intenzív finanszírozás történik, ezért is fontos, hogy ezeknek a megítélése, felhasználása és megadása megfelelően történjen. A technológiai megújulásnak meg kell valósulnia, és jelenleg jó úton is járnak efelé. Feldman Zsolt egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet, hogy ma, április 6-án megnyílik az egységes kérelem benyújtó felülete.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagyon intenzív tárgyalási időszak jön, de arra tehetek ígéretet, hogy a legmarkánsabbak tudjuk majd képviselni a magyar gazdákat, egy megfelelő, komoly stratégiai tervet tudjunk elfogadtatni a Bizottsággal.

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?