Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Még több magyar hentes vállalhat munkát Németországban, ha a hazai húsipar nem emeli a munkabéreket - állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ). Az érdekképviselet szerint az ágazat fejlesztésére kidolgozott kormányzati sertésstratégia eredményei nem látszanak, mivel a sertésállomány csökken.
Az évek óta elmaradó béremelés a húsiparban csökkenti az ágazat stabilitását és vonzerejét - rögzíti közleményében a HDSZ. A szektor versenyképességének javítása érdekében elengedhetetlen műszaki és technológiai fejlesztésekhez, beruházásokhoz pedig külső forrásokra is szükség lenne.
A szakszervezet még a múlt év végén megküldte javaslatait a 2014. évi béremelésekkel kapcsolatban, s a párbeszéd kora tavasszal megkezdődött, de nagyon vontatottan halad - rögzíti közleményében a HDSZ. A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy egy növekvő gazdaságban, több éves kihagyás után sem törekszenek a cégek arra, hogy javítsák a munkavállalók jövedelmi pozícióját. Ez is közrejátszhat abban, hogy az új német minimálbér fokozhatja a hentesek külföldi munkavállalását.
A szakszervezet szerint a 2012-2013-as kormányintézkedések után részben, vagy egészben önkormányzati tulajdonba került húsipari vállalkozások helyzete további kiemelt figyelmet kíván a tulajdonosoktól, a szaktárcától annak érdekében, hogy az érintett húsipari cégek, munkahelyek megmaradjanak.
A Pápai Hús 1913. Kft. helyzetének rendezése érdekében hozott 2013. decemberi kormányhatározat végrehajtása a szakszervezet szerint vontatottan halad. A HDSZ úgy látja, a húsipar általános helyzetének, versenyképességének további javítása érdekében elengedhetetlen lenne az áfacsökkentés továbbvitele az élelmiszerek, így a húsipari termékeknél is.
A sertéságazat fejlesztésére kidolgozott stratégia elfogadását helyes kormányzati döntésnek tartotta a húsipari szakma és a HDSZ is, az érdekképviselet szerint azonban ennek pozitív eredményei egyelőre nem látszanak, a vágósertés állomány nem növekszik, inkább csökken.
A szakszervezet bízik abban, hogy a 2014-2020 közötti uniós forrásokból a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyobb húsipari cégek is részesülhetnek. A közlemény kitér arra is, hogy az orosz húsexport leállítása - különösen a foglalkoztatásra gyakorolt esetleges negatív hatása miatt - aggodalommal tölti el a húsipar munkavállalóit. A kormányzat remélhetőleg mindent megtesz annak érdekében, hogy újra elindulhasson az exporttevékenység - teszik hozzá.